Pluimveeweb: Vogelgriep op kalkoenenbedrijf in Noord-Duitsland

03-03-2015

dinsdag 3 maart 2015
Op een kalkoenenbedrijf in Noord-Duitsland is zondag 1 maart laagpathogene H7 vogelgriep vastgesteld. Alle 23.500 kalkoenen op het bedrijf in Neuenwalde in de Landkreis (regio) Cuxhaven in de deelstaat Nedersaksen boven de stad Bremen zijn geruimd, meldt de Landkreis Cuxhaven.

Opvallend was dat de ziekteverschijnselen aan de luchtwegen van de dieren niet te behandelen waren door de dierenarts, meldt de Duitse website animal-health-online.de. De laagpathogene H7 vogelgriep dook voor het laatst in 2013 in de deelstaat Nedersaksen op. De H7 variant mag echter niet worden verward met de hoogpathogene H5N8 variant die eind vorig jaar in Nederland en Duitsland werd geconstateerd.  

Het vogelgriepvirus H7 kan bij gevoelige vogels, vooral kalkoenen, ziekteverschijnselen veroorzaken, die niet altijd hetzelfde zijn. Het H7 virus kan echter muteren in een gevaarlijke hoogpathogene variant, daarom doen de Duitse instanties er alles aan om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. 

In een gebied van 1,5 kilometer rondom het besmette bedrijf geldt een ophokplicht en een vervoersverbod voor pluimvee. Er mogen geen dieren worden aan- of afgevoerd van en naar dit gebied. Bovendien gelden hier uitgebreide ontsmettingseisen. In dit gebied bevinden zich enkele hobbypluimveehouders met kippen, eenden en ganzen, die worden onderzocht of ze het virus bij zich dragen.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal