Pluimveeweb: Dijksma kan en wil import legbatterij ei niet verbieden

11-03-2015

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken kan en wil de import van legbatterij eieren uit Oekraïne niet verbieden.

Dijksma kan de import niet verbieden omdat Nederland zich moet houden aan Europese afspraken. De EU heeft handelsafspraken met Oekraïne gemaakt, onder meer over eieren.

Nederland heeft tijdens de onderhandelingen als enige Europese land op aangedrongen om dierwelzijn mee te nemen in die afspraken, maar de andere Europese landen waren hierop tegen. Daardoor mag Oekraïne een bepaalde hoeveelheid legbatterij eieren naar de EU exporteren.

Handelsrelatie belangrijker

De EU wil de import van legbatterij eieren niet verbieden omdat ze de handelsrelatie tussen Oekraïne en de Europese Unie belangrijker vinden dan het relatief kleine aandeel legbatterijen dat vanuit Oekraïne naar de EU geëxporteerd kan worden. Dat bleek dinsdag 10 maart ook weer tijdens een debat tussen Kamerleden en staatssecretaris Sharon Dijksma.

Nederlandse politici gaven eerder deze week aan dat ze het onacceptabel vinden dat eieren uit landen met een lagere dierwelzijnsstandaard op de Europese markt komen. Dijksma sprak daarover afgelopen maandag met de Oekraïense minister van Landbouw.

Oneerlijke concurrentie blijft

De Oekraïense minister van Landbouw had begrip voor de Nederlandse argumenten en zei dat dierwelzijn in de Oekraïne in de toekomst mogelijk een rol zou spelen. Maar nu is het daarvoor nog te vroeg.

Op korte termijn verandert er nog niks. Dus heeft het gesprek tussen Dijksma en Oekraïne nog geen nut gehad voor Nederlandse leghennenhouders die slachtoffer zijn van deze vorm van oneerlijke concurrentie.

De staatssecretaris gaf gisteren ook aan dat er door de EU nog nauwelijks Oekrainse legbatterij eieren zijn geïmporteerd. Dit komt doordat Europese eieren door de sterk gedaalde prijzen relatief goedkoop waren in 2014.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal