Boerderij: Scharrel hoogtepunt; kooi onderuit

20-03-2015

PLUIMVEEHOUDERIJ
De scharreleierprijzen hebben hun hoogtepunt wel bijna bereikt. Volgende week stijgen de noteringen nog licht. De kooi-eieren maken een forse duikeling.

De komende weken zullen supermarkten nog veel eieren afnemen. De scharreleieren zullen dan ook de komende weken hun prijsniveau kunnen handhaven. Vooral in Nederland, Duitsland en Oostenrijk is extra vraag naar eieren in verband met Pasen. In andere Europese landen is dat veel minder en wordt Pasen minder nadrukkelijk gevierd. Na Pasen is de verwachting dat het moeilijk wordt dit prijsniveau te handhaven.

De industrie verwerkt steeds meer scharreleieren en vraagt minder om kooi-eieren. De afzet van kooi-eieren is dan ook meer afhankelijk van exportvraag van derde landen. Sommige landen willen even geen eieren uit Nederland in verband met de vogelgriep van eind vorig jaar en het geval Barneveld van anderhalve week geleden. In Europa is bovendien veel aanbod van kooi-eieren. De verwachting is dan ook dat de kooi-einoteringen verder zullen dalen.

Prognose: scharrel stabiel, kooi daling.

door SAKE MOESKER 20 mrt 2015

 
 

Inloggen op de ledenportal