Pluimveeweb: Akkoord over Diergezondheidsfonds

24-03-2015

Belangenbehartigers uit de pluimveesector en het ministerie van Economische Zaken zijn in hoofdlijnen akkoord over het Diergezondheidsfonds (DGF), dat met terugwerkende kracht ingaat vanaf 1 januari 2015 tot en met 2019.

Al zijn er ook nog veel zaken waar nog geen akkoord over is. De broedeiregeling is nog niet meegenomen in de overeenkomst over het DGF. „We hopen voor de zomer afspraken te maken over broedeieren zodat vermeerderaars en broederijen niet het kind van de rekening worden bij een uitbraak van vogelgriep”, zegt Alex Spieker, beleidsmedewerker diergezondheid van overkoepelende organisatie Avined.

 „We berekenen verschillende scenario’s en laten de uitkomsten aan EZ zien. Bijvoorbeeld eendagskuikens wel opzetten bij een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep en niet opzetten. Als kuikens wel opgezet worden hebben vermeerderaars en broederijen minder schade.”

Plafondbedrag

Het plafondbedrag in het nieuwe akkoord is voorlopig vastgesteld op 47 miljoen euro. De belangenbehartigers in de pluimveesector overleggen de komende maanden welke preventieve maatregelen pluimveehouders moeten nemen om insleep van vogelgriep te voorkomen.

Wanneer die maatregelen bekend zijn, maakt het LEI een berekening en wordt het definitieve plafond vastgesteld. „De insteek van de sector is om tot een lager plafondbedrag te komen”, zegt Spieker. Hij weet nog niet waar dit bedrag op uit zal komen.

Verplichte hygiënescan

„We moeten kijken voor welke maatregelen draagvlak is bij pluimveehouders”, vertelt Spieker. Bijvoorbeeld het verplicht ontsmetten van wielen van vrachtwagens die op het erf komen. Pluimveehouders moeten er dan op toezien dat dit gebeurd omdat zij verantwoordelijk zijn voor hun erf. Pluimveehouders moeten hun erf schoon houden en kunnen bijvoorbeeld ook twee keer per dag hun erf schoon spuiten”, noemt Spieker voorbeelden.

„Een verplichte hygiënescan zou ook een mogelijkheid kunnen zijn. Naast een IKB controle zou iedere pluimveehouder, ook als die niet IKB erkend is, bijvoorbeeld jaarlijks een hygiëne controle krijgen.”

„Wij als belangenbehartigers en EZ zijn het erover eens dat de pluimveesector maatregelen moet nemen om de insleep van vogelgriep verder te verkleinen”, vertelt Spieker.

Verdeling van het bedrag

Van de 47 miljoen euro is 35 miljoen euro bedoeld voor de bestrijding van hoogpathogene uitbraken en 10 miljoen euro voor laagpathogene uitbraken van vogelgriep. De overige 2 miljoen euro is voor bestrijding van New Castle Disease (NCD).

„In de laatste 5 jaar blijkt dat we die 10 miljoen euro nodig hebben voor directe bestrijdingsmaatregelen bij uitbraken van laagpathogene vogelgriep. En dan hebben voor de rest ook nog indirecte schade. Daarom willen we het risico op uitbraken verkleinen, zodat we minder uitbraken krijgen en als sector minder geld kwijt zijn”, aldus Spieker.

De 35 miljoen is berekend door het LEI als er een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep is in de Gelderse Vallei of de Brabantse Peel, waar veel pluimveebedrijven zitten. „We hopen ook dat we dat plafondbedrag nooit nodig hebben”, vertelt Spieker.

Verplichte ophokperiode

NVP voorzitter Hennie de Haan is blij dat er een voorlopig akkoord is. „Om de kans op insleep te verkleinen pleit de NVP voor een verplichte ophokperiode in  de risicovolle periode wanneer de trekvogels in Nederland komen”, zegt De Haan in een korte reactie. „Hierover is veel data beschikbaar en daarmee moet men bepalen wanneer die risicovolle periode is.”

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal