Pluimveeweb: Tot 150.000 euro boete en werkstraffen vanwege teveel hennen

26-03-2015

De rechtbank in Arnhem heeft donderdag 150.000 euro boete opgelegd aan een broederij uit het Gelderse Babberich wegens fraude met leghennen. De twee directeuren van de broederij kregen bovendien 240 uur werkstraf, waarvan 80 uur voorwaardelijk. Omdat zij niet eerder strafrechtelijk zijn veroordeeld, is er geen reden tot het opleggen van een voorwaardelijke gevangenisstraf.

De broederij leverde tussen 2009 en 2011 meer leghennen aan leghennenhouders dan op facturen stond vermeld. Daardoor konden de pluimveehouders meer hennen houden dan wettelijk is toegestaan.

De rechtbank heeft een leghenbedrijf uit Leveroy veroordeeld tot een geldboete van 39.000 euro, een leghenbedrijf uit Haule tot een geldboete van 31.000 euro en een leghenbedrijf uit Landhorst tot een geldboete van 23.000 euro. Daarbij heeft de rechtbank rekening gehouden met de grootte van het bedrijf en de mate van overschrijding van de pluimveerechten.
 
De leidinggevenden van de bedrijven zijn allemaal afzonderlijk veroordeeld tot een taakstraf voor de duur van 160 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk. De rechtbank vindt niet bewezen dat de pluimveehouders bewust ten onrechte de eieren als scharrelei of vrije-uitloopei op de markt hebben gebracht.

550.000 hennen te veel

Tussen 2009 en 2011 leverde de broerderij volgens het Openbaar Ministerie (OM) ongeveer 550.000 hennen te veel aan ongeveer 120 pluimveehouders. Daarvoor werden mogelijk 535 facturen frauduleus opgemaakt, meldt de Telegraaf.

Uitgaande van driehonderd eieren per hen betekent dat 165 miljoen eieren, dat komt neer op een doosje van tien stuks per inwoner van Nederland. Het OM heeft negen valse facturen aan drie kippenhouders uitgewerkt tot voorbeeldzaken.

Anders dan het OM vindt de rechtbank niet bewezen dat door het houden van de extra hennen ook de leefomstandigheden per hen niet meer overeenkwamen met de eisen voor scharrelei of vrije-uitloop-ei. Dat is ook niet specifiek onderzocht. Lees de volledige uitspraak op Rechtspraak.nl.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal