Pluimveeweb: ‘Cholesterolrijke voeding is goed voor je’

26-03-2015

Het invloedrijkste Amerikaanse adviesorgaan op het gebied van voeding heeft nieuwe adviezen opgesteld voor gezonde voeding. De grootste verandering ten opzichte van de richtlijnen van vijf jaar geleden is dat er niet meer tegen cholesterol wordt gewaarschuwd, meldt ninefornews.nl.

Het is ‘geen voedingsstof van zorg’ meer. Dat is een grote doorbraak in het denken over cholesterol. Vijf jaar geleden werd nog uitgebreid gewaarschuwd voor de link tussen cholesterol en hart- en vaatziekten. The Washington Post heeft de hand weten te leggen op documentatie waaruit blijkt dat het adviesorgaan dit jaar de waarschuwingen schrapt.

Volgens de gezondheidscommissie is er geen relatie tussen hartziektes en de hoeveelheid cholesterol die iemand eet. Maximaal 300 milligram cholesterol per dag zou geen risico moeten vormen voor de gezondheid. Dat staat gelijk aan twee eieren per dag. „Ze hebben weer tegen ons gelogen” zei Robert Scott Bell van nieuwssite EpicTimes.com.

Eieren goed voor je haar

Volgens de commissie kan er een dikke streep door het jarenlange advies om niet elke dag eieren te eten omdat ze veel cholesterol bevatten. Hoeveel cholesterol je eet heeft namelijk amper effect op de hoeveelheid cholesterol in je bloed.

Deze is overwegend genetisch bepaald, aldus cardioloog Steven Nissen van de Cleveland Clinic. „Het advies om niet te veel eieren te eten, was nooit gebaseerd op goede wetenschap,” zei hij. „De voedingsadviezen zijn al decennia verkeerd.”

„Eieren zijn rijk aan vitamine A, B2, B12, D en mineralen als fosfor, seleen, foliumzuur, ijzer en zink. Door deze voedingsstoffen zijn eieren een goede vleesvervanger. Ze zijn zelfs goed voor je haar.”

Tekst:ninefornews.nl & Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal