Pluimveeweb: ‘Lokale lupine kan soja vervangen’

29-03-2015

Lokaal geteelde lupine zou geïmporteerde soja kunnen vervangen in diervoeders, zeggen wetenschappers van de Aberystwyth universiteit in Wales.
zondag 29 maart 2015
Wetenschappers van de Aberystwyth universiteit in Wales hebben middels een 3-jarig project (LUKAA) aangetoond dat plaatselijk geteelde lupine een even goede eiwitbron is voor vee- en visvoeders in het Verenigd Koninkrijk (VK) dan geïmporteerde soja.

Het project maakte duidelijk dat vee, pluimvee en vissen waar in het voer de soja vervangen werd door dezelfde kwaliteit lupine, even goed en soms beter groeiden. Dat meldt het Vlaamse Pluimvee Actueel na vertaling van een artikel van The Poultry Site.

Hoofdonderzoeker Nigel Scollan vertelt dat het VK en de EU grote problemen hebben met het verzekeren van een voldoende groot aanbod aan eiwitten voor de veevoeder- en visvoedersector. Deze sectoren zijn zeer afhankelijk van geïmporteerde soja.

Plaatselijk aandeel eiwitten verhogen
Het aandeel plaatselijk geteelde eiwitten kan verhoogd worden en dit met bewezen praktijk- en economische voordelen, zo toont de studie aan. Scollan verklaart dat de 3 grootste variëteiten, wit, geel en met dunne blaadjes, goed waren voor 28 tot 42 procent eiwitten en een voordeliger aminozuurgehalte heeft dan zowel bonen als erwten.

Dit is een onomstootbaar bewijs dat lupinen kunnen helpen om soja te vervangen zonder toe te moeten geven op productie. Dit heeft verreikende gevolgen voor de voedings- en landbouwsector die gedurende lange tijd afhankelijk is geweest van geïmporteerde soja als hoofdbron van proteïne in diervoeders.

Horden overwinnen
Toch moeten er nog horden overwonnen worden om op grote schaal gewassen als lupine te gaan telen. Zo is er een gebrek aan infrastructuur tussen de telers en de voerfabrieken, de beperkte beschikbaarheid van goedgekeurde herbiciden en zelfs een gebrek aan vertrouwen vanwege de landbouwers dat lupines even goed zijn als soja voor de diergroei.

Deze bezorgdheden worden door de publicatie van het project onder tafel geveegd en ze vallen samen met meer omvattende politieke en economische factoren die de lupineteelt een boost kunnen geven.

Politieke factoren
Politieke en economische factoren als de groter wordende weerstand en de hoge kostprijs van soja importen, de kleiner wordende beschikbaarheid van niet genetisch gemanipuleerde soja en het algemene verlangen om de voedselveiligheid in het Verenigd Koninkrijk te verbeteren gezien in het licht van volatiele internationale markten.

De lupineteelt kan tevens de wind in de zeilen krijgen door het vergroeningsbeleid van de EU dat dit jaar start. Alhoewel de impact van het nieuwe EU-landbouwbeleid zal verschillen per landbouwbedrijf, zal er een algemene trend zijn van meer teeltdiversificatie die de teelt van gewassen als lupine zal bevorderen, zeker bij akkerbouwers.

Meer informatie over het project is te vinden op de website van de universiteit Aberystwyth in Wales.

Tekst:Tom Schotman & Pluimvee Actueel

 
 

Inloggen op de ledenportal