Pluimveeweb: Einde van de periode van verhoogd risico vogelgriep in Belgiƫ

30-03-2015

maandag 30 maart 2015
De Belgische minister van landbouw Borsus heeft op voorstel van het voedselveiligheidsagentschap FAVV en na overleg met de pluimveesector besloten om de periode van verhoogd risico voor vogelgriep niet langer te verlengen. Hierdoor zijn vanaf 22 maart geen bijkomende, preventieve maatregelen meer van toepassing. Deze maatregelen werden half november 2014 van kracht na het opduiken van hoogpathogene vogelgriepvirus van het type H5N8 in onze buurlanden.

Het stopzetten van de periode van verhoogd risico is mogelijk omdat er in de afgelopen weken geen nieuwe uitbraken bij pluimvee, noch gevallen bij wilde vogels meer vastgesteld werden met het hoogpathogene H5N8 virus. Daardoor kan er opnieuw gesproken worden van een genormaliseerde situatie, waarvoor bijkomende maatregelen niet langer nodig zijn.

Borsus benadrukt dat het beëindigen van deze periode van verhoogd risico niet betekent dat de dreiging van vogelgriep helemaal weg is. Deze ziekte vormt immers een voortdurende bedreiging van onze pluimveestapel. De minister roept de landbouwsector en de hobbyhouders dan ook op om de bioveiligheidsmaatregelen, die het jaar rond van kracht zijn, correct en strikt toe te passen. 

Maatregelen beëindigt 
Dit betekent onder meer dat in België: 

Verzamelingen van siervogels en pluimvee kunnen doorgaan, mits het evenement gemeld is bij het FAVV, de deelnemers geregistreerd worden en een dierenarts toezicht houdt,
Vervoerders van pluimvee en eieren hun vervoermiddel en het gebruikte materiaal na elk transport moeten reinigen en ontsmetten,
Pluimveehouders adequate hygiënemaatregelen (o.a. zo veel mogelijk beperken van bezoek in de stallen, verplicht dragen van bedrijfskledij, efficiënt gebruik maken van ontsmettingsmiddelen) moeten toepassen om insleep van pluimveeziekten op hun bedrijf te verhinderen,
Professioneel gehouden pluimvee afgeschermd van wilde vogels moet gevoederd en gedrenkt worden; voor het drenken mag er bovendien geen oppervlaktewater gebruikt worden.
Daarnaast gelden in de enkele gebieden met hoge concentraties watervogels -de zogenaamde gevoelige natuurgebieden - dat professioneel gehouden pluimvee afgeschermd van wilde vogels moet gehouden worden en dat alle pluimvee en vogels binnen moeten gevoederd en gedrenkt worden.

Minister Borsus vraagt alle pluimveehouders om onmiddellijk hun dierenarts te raadplegen wanneer zij symptomen van ziekte vaststellen bij hun dieren.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal