Pluimveeweb: Onderzoek stankoverlast dateert uit 2010

30-03-2015

maandag 30 maart 2015
Het onderzoek over de stankoverlast van de veehouderij die leidt tot gezondheidsklachten dateert uit 2010. Dat vertelt onderzoekster Mariëtte Hooiveld aan Pluimveeweb.nl.

Vandaag kwam in het nieuws dat stank leidt tot gezondheidsklachten. Dit komt van een publicatie van onderzoekers van het NIVEL en IRAS van Universiteit Utrecht. Deze baseren zich op een vragenlijst die vijf jaar geleden onder 753 mensen is afgenomen. Volgens onderzoekster Hooiveld doet dit geen afbreuk aan het onderzoek. „Ik ga er vanuit dat vandaag de dag nog de resultaten representatief en betrouwbaar zijn.”

Stank subjectief
Ze geeft toe dat stank heel moeilijk te meten is. „Stank is heel subjectief. Die hele subjectiviteit is een lastig punt in het onderzoek. Het onderzoek toont alleen een verband aan tussen stankoverlast en gezondheidsklachten bij omwonenden.”

Opvallend vond Hooiveld dat de mensen die last hebben van stank vaak mensen zijn die meer te klagen hebben. „Mensen die last hebben van stank ondervinden vaak ook hinder van geluid en geur. Blijkbaar zijn deze mensen meer gevoelig voor stressfactoren.”

Vervolgonderzoek
De vragenlijst is bij 753 mensen afgenomen uit de provincies Noord-Brabant en Limburg. De respondenten zijn afkomstig van 28 huisartsenpraktijken die een patiëntenlijst hebben aangeleverd aan de hand van mensen die kampen met astma en rugklachten. De laatste groep is als toetsingsgroep gebruikt.

Of er nog een vervolgonderzoek komt, durft Hooiveld niet te zeggen. Het NIVEL en IRAS van Universiteit Utrecht trekken nu samen op met de RIVM voor het onderzoek ‘Veehouderij en gezondheid van omwonenden’. 

Twee weken geleden kwam uit de tussentijdse resultaten naar buiten dat rond veehouderijbedrijven minder mensen wonen met astma en chronische longziektes. Maar patiënten met chronische longziektes die in de buurt van veehouderijen wonen, hebben vaker problemen van de luchtwegen dan mensen met chronische longziektes die ergens anders wonen.

Tekst:Ruben van Boekel

 
 

Inloggen op de ledenportal