Boerderij: Bestrijd onkruid bij miscanthus in kippenuitloop

31-03-2015

PLUIMVEEHOUDERIJ
Terschuur – Een excursie op 30 maart naar twee kippenuitlopen in Terschuur met miscanthus (olifantsgras) leerde een nuttige les: bestrijd onkruid meteen daadkrachtig.

De hoeveelheid onkruid in de kippenuitlopen met miscanthus (olifantsgras) was een tegenvaller op beide legpluimveebedrijven in Terschuur, zowel in het jaar van planten als in het jaar erna. De les die Monique Bestman van het Louis Bolk Instituut meegaf was om meteen in het begin onkruid meer met de hand te bestrijden. De groeisnelheid van de miscanthus was in het begin lager dan verwacht, maar later en na verwijdering van onkruid, bleek het olifantsgras een enorme groeipotentie te hebben. Dat leerden de ruim dertig belangstellenden op 30 maart tijdens de excursie naar de twee legpluimveebedrijven in Terschuur met miscanthus in de kippenuitloop.

Tientallen uren besteed aan onkruidbestrijding

Pluimveehouder Wijnand van de Mheen in Terschuur was aan plantmateriaal plus het planten van miscanthus (olifantsgras) in de kippenuitloop ongeveer €2.360 per hectare kwijt. Bij Van de Mheen namen de grondbewerking en het planten (in mei 2013) van miscanthus in de kippenuitloop zo'n 20 uur per hectare in beslag. Daarna kostte het onkruid verwijderen in het eerste jaar zo'n 50 uur en in het tweede jaar ongeveer 40 uur.

Uitloopkippen vertoeven graag tussen miscanthus

De excursie naar de twee legpluimveebedrijven in Terschuur vond plaats in het kader van het project 'Bomen voor Buitenloopkippen' en was georganiseerd door het Louis Bolk Instituut.

Na enkele inleidingen over het project, de teelt van miscanthus en de toepassingen van het geoogst product, werden de twee met miscanthus begroeide kippenuitlopen bezocht. De deelnemers konden ervaren dat het gewas beschutting biedt en dat de kippen er graag vertoeven.

Monique Bestman van het Louis Bolk Instituut liet tijdens een presentatie aan de hand van foto's zien hoe het olifantsgras zich na de aanplant in de uitlopen had ontwikkeld. Ook gaf ze informatie over de kosten van de aanplant en de arbeidsbehoefte van het gewas.
foto
Bestrijd onkruid bij miscanthus in kippenuitloop

door HANS BIJLEVELD 31 mrt 2015

 
 

Inloggen op de ledenportal