Boerderij: Voedselsector kwetsbaar voor ongelukken en fraude

07-04-2015

ALGEMEEN
Den Bosch - Omdat voedselketens langer en complexer worden, neemt het risico op ongelukken en fraude met voedsel toe. Fraude wordt bovendien aantrekkelijk omdat schaarste de waarde van voedsel omhoogduwt.

Dat concludeert accountant- en adviesbureau PwC in een analyse die samenvalt met het nieuws dat Willy Selten is veroordeeld tot 2,5 jaar cel vanwege fraude met paardenvlees.

Selten gaat vrijwel zeker in hoger beroep, aldus advocaat Frank Koningsveld. Bij de Brabantse groothandel van Selten werd in 2011 en 2012 336.000 kilo paardenvlees verwerkt. In 2013 deed de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een inval waarna 50 miljoen kilo vlees is teruggeroepen. Slechts 1,5 miljoen kilo kon uit de handel worden gehaald; de rest was vermoedelijk al opgegeten.

"Verdachte heeft klanten en uiteindelijk de consument misleid", aldus de uitspraak bij de Rechtbank Den Bosch. De rechter geloofde niets van de bewering van Selten dat het paardenvlees per ongeluk was vermengd met rundvlees, en de paarden per ongeluk niet in de administratie waren opgenomen. Selten heeft bijgedragen aan het negatieve imago van de Nederlandse vleesindustrie, aldus de rechter. Tegen Selten was vijf jaar cel geëist.

Voor PwC is de paardenvleesaffaire bewijs dat voedselintegriteit toenemend onder druk staat, wat leidt tot minder geloof in producenten, verwerkers, retailers en overheden. Ook leidt het tot forse economische schade voor een hele bedrijfstak. Volgens PwC vraagt de aard van hedendaagse mondiale en complexe toeleveringsketens om een structuur die de traceerbaarheid en transparantie in de voedselketen verhoogt.

Vaak kortere ketens dus. Prijs moet volgens PwC-partner Hans Schoolderman niet altijd meer leidend zijn. "Door de lage marges zijn voedselbedrijven kampioen in efficiënte bedrijfsvoering. De bedrijven van de toekomst daarentegen stellen de consument centraal en gaan voor het lange termijn resultaat. Deze voorbeeldbedrijven zijn bezig om samen met hun toeleveranciers meer transparantie over hun keten te krijgen."

Het is volgens PwC bittere noodzaak. "Van melamine in babymelk en genetisch gemodificeerde vervuilde gewassen tot vervalste wijn en incorrecte etiketten, de voedingsmiddelenindustrie wordt als nooit tevoren uitgedaagd. Het vertrouwen in voeding is gedestabiliseerd en om die reden willen consumenten meer weten over de voeding die ze zelf en hun kinderen eten. Hun vertrouwen is niet langer vanzelfsprekend."
In Europa zijn sinds 1 april strengere regels over de etikettering van de oorsprong van vlees van kracht. Dat is volgens Hans Schoolderman een goede zaak. "Maar het draait vooral om een mentaliteitswijzing in de voedingsindustrie. Consumenten verwachten van voedselbedrijven dat zij verder gaan dan de wettelijke minimumnormen om de veiligheid en kwaliteit van hun product te waarborgen. Ze worden bewuster en leggen de lat steeds hoger."
door ANP 7 apr 2015

 
 

Inloggen op de ledenportal