Pluimveeweb: Vermeerderaars, opfokkers en erfbetreders gezocht om behandelde en onbehandelde koppels te vergelijken

09-04-2015

donderdag 9 april 2015
De ‘Stuurgroep Ingrepen Pluimvee’ zoekt vermeerderaars en opfokkers met vleeskuikenouderdieren met onbehandelde en behandelde snavels die hun ervaringen willen delen. Ook zoekt de Stuurgroep Ingrepen erfbetreders zoals voervoorlichters, of dierenartsen en anderen die gegevens van onbehandelde en behandelde dieren zoals veerschade, uitval en koppelgedrag willen doorgeven.

De bedoeling is dat de erfbetreders samen met de vermeerderaar de dieren beoordelen en dat de erfbetreders een scorelijst invullen. Alle gegevens komen anoniem in een database van Avined te staan. 

Vanaf 1 september 2018 is het verboden om snavels te behandelen bij vleeskuikenouderdieren. In 2017 wil de Nederlandse regering een evaluatie uitvoeren met betrekking tot de stand van zaken: wat zijn de effecten van het niet behandelen van de snavels? Daarom moet de pluimveesector nu ervaringen verzamelen van onbehandelde dieren. 

Deelnemen
Onderzoekster Ingrid de Jong van Wageningen UR doet het onderzoek voor de Stuurgroep Ingrepen Pluimvee. Vermeerderaars en opfokkers  met vleeskuikenouderdieren en erfbetreders die deel willen nemen aan het onderzoek kunnen zich aanmelden bij Ingrid de Jong. Telefonisch: 0317 48 05 89 of per mail ingrid.dejong@wur.nl

„We hopen dat er veel vermeerderaarss, opfokkers en erfbetreders deelnemen”, zegt de Jong. „Dan kan de pluimveesector met representatieve gegevens in overleg met het Ministerie van Economische Zaken en kan er een goed besluit worden genomen in 2017.” Het verbod is al een aantal keer uitgesteld en de Jong verwacht dat het verbod er nu echt gaat komen in 2018. 

„Door zoveel mogelijk gegevens te verzamelen, kunnen vermeerderaars  en opfokkers van elkaar leren en kunnen problemen met onbehandelde dieren zoveel mogelijk voorkomen worden.” Na het onderzoek gaat De Jong de bevindingen rapporteren in bijvoorbeeld een rapport of een sectordag. De tips en adviezen die naar voren komen, kunnen vermeerderaars en opfokkers gebruiken bij het houden van onbehandelde dieren. 

Achterste teennagel 
Naast het verbod op onbehandelde snavels is de Nederlandse overheid ook van plan om vanaf 1 september 2021 een verbod in te stellen voor het verwijderen van de achterste teennagel bij hanen. Dit is nog ver weg, maar de Jong verwacht dat dit grotere problemen op kan leveren bij vleeskuikenouderdieren dan het verbod op snavel behandeling. 

In de Stuurgroep Ingrepen Pluimvee zitten diverse mensen uit de sector, de overheid en de Dierenbescherming. Dit zijn: 

  • NOP voorzitter Eric Hubers
  • NVP secretaris Jan Brok 
  • Alex Spieker van Avined
  • Jan Vroegindeweij van Broederij het Anker, namens de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens (COBK)
  • Otto van Tuijl van fokkerijorganisatie Aviagen (In Nederland bekend van Ross), namens COBK
  • Frans van Sambeek van fokkerijorganisatie ISA, namens COBK 
  • Marijke de Jong van de Dierenbescherming 
  • Een vertegenwoordiger van het Ministerie van Economische Zaken 
 
 

Inloggen op de ledenportal