Boerderij: Hoger beroep in strafzaken te veel kippen

09-04-2015

LUIMVEEHOUDERIJ
Arnhem – Het OM en verdachten in de strafzaken betreffende het houden van meer kippen dan pluimveerechten, gaan in beroep tegen de uitspraak van de Rechtbank Arnhem.

Die legde hen twee weken geleden boetes en taakstraffen op, maar sprak hen vrij van het in de handel brengen van vals gestempelde eieren, omdat niet was bewezen dat de houderijnormen waren overschreden.

De Officier van Justitie heeft beroep ingesteld tegen de pluimveehouder en het pluimveebedrijf in Leveroij (L), tegen de pluimveehouder en het pluimveebedrijf in Landhorst (N-B) en tegen de pluimveehouder in Haule (Fr.). Die gaan allen in reactie daarop ook in hoger beroep.

De advocaten van de pluimveehouders en pluimveebedrijven in Leveroij en Landhorst, van hetzelfde advocatenbureau, zeggen vooral in beroep te gaan omdat het steekt dat in andere, vergelijkbare zaken, niet verder is gekomen dan een uitspraak van de tuchtrechter met boetes (totaal €900 in drie zaken). Daarom willen zij op dat punt nogmaals verweer voeren. Hun cliënten betreuren het zeer dat het OM beroep heeft ingesteld, omdat ze nu nog langer in onzekerheid blijven verkeren. Hun cliënten hebben er vertrouwen dat het Hof de gegeven vrijspraken zal overnemen.

Het OM gaat niet in appel tegen de opgelegde geldboetes en taakstraffen aan de broederij in Babberich en haar twee directeuren wegens het opmaken van valse facturen om het de pluimveehouders makkelijker te maken te veel hennen te houden. Ook de verdachten in deze zaak hebben geen beroep aangetekend. Dit was mogelijk tot en met gistermiddag.

Het hoger beroep zal vermoedelijk niet eerder dan over een jaar dienen.
door HANS BIJLEVELD 9 apr 2015

 
 

Inloggen op de ledenportal