Boerderij: Gehakseld olifantsgras voor strooisel of brandstof

13-04-2015
Terschuur - Biologisch legkippenhouder Wijnand van der Mheen liet vrijdag 10 april de Miscanthus (olifantsgras) in zijn kippenuitloop hakselen en in balen persen. Het gehakselde gewas gaat hij vooral als strooisel in de kippenstal gebruiken. Misschien verkoopt hij ook enkele balen als brandstof.

 

  • Van der Mheen plantte de Miscanthus twee jaar geleden, begin mei, in de kippenuitlopen, om zijn kippen er beschutting te bieden. Vorig jaar had hij het toen 1-jarig gewas met de klepelmaaier gemaaid. Het gemaaide gewas, 1,6 ha, liet hij op het land liggen om onkruidgroei tegen te gaan. In het eerste jaar kostte de onkruidbestrijding zo'n 50 uur per ha, in het tweede jaar ongeveer 40 uur.

  • Op dezelfde dag als bij Van der Mheen werd ook bij diens collega-biolegkippenhouder en plaatsgenoot Wim de Vries 1,1 ha olifantsgras geoogst. Ook bij de Vries was de Miscanthus in mei 2011 in de kippenuitloop geplant. Bij de oogst nu zijn enkele rijen van het gewas bewust niet gemaaid, om de kippen nog beschutting te bieden.

  • Beide legkippenhouders zijn deelnemer van het project 'Bomen in de kippenuitloop', een project van Louis Bolk Instituut, Bionext en Probos. Miscanthus is een van de gewassen die in het kader van dit project wordt uitgetest. Wilgen en fruitbomen zijn de andere beplantingen.

  • De gehakselde Miscanthus van beide pluimveehouders werd op het bedrijf van Van de Mheen verzameld. Om het vervolgens in balen van zo'n 300 kilo te laten persen.

  • De bedoeling was om balen te persen met alleen een net eromheen, om schimmel te voorkomen.

  • Maar met alleen netten erom heen bleek de Miscanthus, die na een week mooi weer goed droog was, niet stevig genoeg. Doordat het product zo droog was en daarmee de kans op schimmel klein, werd het merendeel van de balen toch maar in folie verpakt.

  • Bij elkaar werden 50 balen geperst. Van de Mheen wil de gehakselde Miscanthus vooral gebruiken als strooisel in de kippenstal. En mogelijk enkele balen verkopen als brandstof of als structuurvoer voor melkkoeien. De Vries wil olifantsgras proberen te verkopen als brandstof. En daarmee een deel van de plantkosten (tegen de €2.400 per ha) terug verdienen.

  •  

door Hans Bijleveld laatste update:14 apr 2015

 
 

Inloggen op de ledenportal