Boerderij: Grootste eierberg van Nederland in de strijd tegen kanker

10-04-2015
Pluimveehouder Bart Gussinklo in Eibergen (Gld.) bouwde in de dagen voor Pasen een enorme eierberg van zo’n 38.800 eieren, ruim 2.500 kilo zwaar en 1,65 meter hoog. Hij deed dit om aandacht en donaties te krijgen voor BIG Challenge / Alpe d’Huzes, het fietsevenement ten bate van KWF kankerbestrijding. Gussinklo neemt in juni deel aan dit fietsevenement. Zijn mede-teamleden van het pluimveeteam Chicks Are Cool hielpen bij de bouw. Tijdens een open dag op Tweede Paasdag was de eierberg te bewonderen.

 

  • In januari 2015 werd in Moergestel bij een brainstormsessie met de BIG Challenge pluimveeteams het idee geboren om 'de grootste berg eieren' te maken. Dit jaar fietsen en lopen 16 pluimveehouders en mensen werkzaam in de pluimveehouderij op 4 juni de Alpe d'Huez op om geld in te zamelen voor de kankerbestrijding. Pluimveehouder/fietser Bart Gussinklo uit Eibergen stuurde direct een foto van de eerste eierberg. Het idee werd verder uitgewerkt en Bart bouwde een aantal proefbergen.

  • Besloten werd om met de jaarlijkse open dag van Gussinklo Pluimveehouderij de berg ten toon te stellen. Op vrijdag 3 april vroeg in de ochtend, bracht Gebr. Van Beek uit Wehl 40.000 eieren. Van Beek, de afnemer van Gussinklo Pluimveehouderij, sorteerde die gratis, allemaal 63 gram zwaar.

  • Gussinklo zette een tent en maakte een stevige stellage voor de berg. Samen met twee medewerkers begon hij vrijdag aan de onderlaag van 60 bij 60 eieren, 2,70 bij 2,70 meter.

  • Zaterdagochtend om 9.00 uur begon de eerste shift BIG Challenge pluimveedeelnemers aan de opbouw van de berg. "Ik heb een proefberg van 12.000 ongesorteerde eieren gebouwd. Deze gesorteerde, maar ongekookte, eieren zijn veel stabieler", vertelt Gussinklo.

  • Aan de hand van een bouwtekening van Bouwbureau Pit legden de bouwers bruine eieren die de 21 bochten van de Alpe d'Huez weergeven. "Fietsers die de berg al eens beklommen hebben, herkenden die bochten direct", lacht Maartje, de vrouw van Bart.

  • Tussen de middag, na een gezamenlijke lunch, even een teamfoto maken. Na de middag ging de tweede shift pluimveeteamleden aan de slag. Vitelia sponsorde de grote opblaaskip. "Die gaat mee naar Frankrijk om kippen te promoten", zegt teamcaptain/vleeskuikenhouder Bart Janssen.

  • Bart Gussinklo, liggend op de rolsteiger. Hiermee werden de bovenste lagen gelegd. Al snel bleek dat de eieren gingen kantelen en was een extra verspringing nodig.

  • "Opgeven is geen optie", lacht Peter Swinkels, die boven op de steiger ligt. "Dat kunnen kankerpatiënten ook niet." Enkele eieren sneuvelen, maar dat mag de pret niet drukken.

  • Regelmatig wordt de tekening erbij gepakt om de route zo nauwkeurig mogelijk aan te geven met de bruine eieren. Net voor de klok van 18.00 uur is de top bereikt. Pers, zowel lokaal als landelijk, zijn de berg al komen fotograferen en filmen. Ook op facebook en twitter is de Eiberg veel besproken. Zaterdagavond komt de Eiberg uit Eibergen bij 'Hart van Nederland'. Ook Loesje bleek op de hoogte en reageerde gevat: "Dit jaar wegens eierberg 2 weken Pasen".

  • Gussinklo Pluimveehouderij hield Tweede Paasdag voor de derde keer een open dag. "Vorig jaar voor het eerst met een streekmarkt; een leuke combinatie. Dat trekt een breder publiek", vertelt Maartje Gussinklo. "Dit jaar een mooie combinatie; eiberg, open dag en streekmarkt." Maartje is de woordvoerster van de mmmEggies; de kippenboerinnen uit heel Nederland die het Nederlandse ei promoten en erg actief zijn op social media.

  • Jong en oud was onder de indruk van de enorme berg eieren.

  • Ook Staatssecretaris Sharon Dijksma kwam een kijkje nemen. De aanwezige mmmEggies en familie Gussinklo poseerden natuurlijk even met haar bij de eierberg.

  • Vanaf 13.00 uur stroomde het publiek binnen. Bart (37) en Maartje (34) Gussinklo houden 78.000 leghennen in twee stallen met volièrehuisvesting. De bezoekers kunnen het eieren inpakken bekijken en de kijkruimte bezichtigen.

  • In de tent waren diverse kraampjes met streekproducten. Bezoekers konden proeven, kijken en kopen. Ook was er volop vermaak voor jong en oud. Een springkussen, schminken, geldblaasspel en kijken naar het eieren inpakken.

  • Kuikentjes en de kakelverse Olden Eibergse eieren ontbraken natuurlijk niet. Veel bezoekers gingen met een doosje verse eieren naar huis.

  • In de bezoekersruimte konden groot en klein kippen kijken en gaven bedrijfsadviseurs, personeel en Bart Gussinklo uitleg over de huisvesting, het voer en de kippen.

  • In de kijkruimte staat een demo van het Vencomatic-volièresysteem, zodat de bezoekers goed kunnen zien hoe de kippen leven, eieren leggen, eten en drinken. De nieuwe banners van Blij met een Ei met duidelijke uitleg over kippen en eieren, stonden er ook opgesteld.

  • BIG Challenge-fietser Marc van der Locht fietste van zijn woonplaats Volkel (N.-Br.) naar het Gelderse Eibergen. "Een mooie trainingstocht van 130 kilometer", lacht hij. Bij de eierberg vertelde hij het publiek over zijn ervaring als deelnemer aan Alpe d'Huzes 2014. Ook dit jaar fietst hij weer mee.

  • De BIG Challenge deelnemers, ondersteund door enkele mmmEggies, verkochten Coole T-shirts, die gretig aftrek vonden. Ook verkochten ze petten, BIG Challenge bier en handdoeken.

  • Het was druk langs tijdens de open dag. Hoeveel bezoekers er zijn geweest is lastig te zeggen. "Vorig jaar hebben we ze geteld; 3.000. Nu zijn het er veel en veel meer", zegt Maartje Gussinklo. Zeker 6.000 tot 7.000, schat ze.

  • Om zes uur 's middags werd de eierberg weer afgebroken. Vele handen maken licht werk.

  • Het einde is weer snel in zicht. Op dinsdagmorgen haalde Gebr. Van Beek de eieren weer op, zodat die in Raalte verwerkt kunnen worden tot eiproducten.

  • De opbrengst van de dag, sponsoring berg en verkoop BIG Challenge was bijna €1.200. Plus een donatie van eierhandel Guliker & Roodbol in Zoeterwoude van €1.500 hebben de pluimveeteams samen nu zo'n €80.000 ingezameld. Op www.bigchallenge.eu kunt u de teams volgen. Op 4 juni gaan ze naar de top van de Alpe d'Huez.

door Monique van Loon laatste update:13 apr 2015

 
 

Inloggen op de ledenportal