Boerderij: Vanaf 2017 strengere regels voor biobrandstoffen

28-04-2015

ALGEMEEN
Straatsburg - Het Europees Parlement heeft ingestemd met nieuwe regels die moeten voorkomen dat de teelt energiegewassen voor biobrandstoffen de productie van voer en voedsel verdringen.

Europa wil met de verplichte bijmenging van biobrandstoffen voor de transportbrandstoffen een bijdrage leveren aan de vermindering van de productie van broeikasgassen. Tot nu toe worden voor de productie van biobrandstoffen vooral voedings- en voergewassen gebruikt, zoals suiker- en zetmeelgewassen en plantaardige oliën. De nieuwe richtlijn beperkt het gebruik van conventionele biobrandstoffen tot 7 procent,  inclusief  biobrandstoffen uit energiegewassen. Lidstaten hebben de ruimte voor hun eigen land scherpere doelstellingen te formuleren.

De nieuwe richtlijn moet een omslag teweegbrengen naar de productie van biobrandstoffen uit producten die niet voor voer of voeding kunnen worden gebruikt, zogenoemde geavanceerde biobrandstoffen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de afvalstromen - ook uit de veevoer- en voedingsindustrie.

De Europese richtlijn verplicht de lidstaten om tenminste 20 procent van de energiewinning uit hernieuwbare bronnen te laten komen. In de transportsector geldt een doelstelling van 10 procent brandstof uit hernieuwbare bronnen in 2020.
door JAN BRAAKMAN 28 apr 2015

 
 

Inloggen op de ledenportal