Pluimveeweb: Ervaringen met beplanting in de kippenuitloop

28-04-2015

dinsdag 28 april 2015
In Nederland en Vlaanderen is de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met beplantingen in kippenuitlopen. Diverse pluimveehouders hebben wilgenplantages, miscanthus en fruitbomen in hun uitloop aangelegd. Het Louis Bolk Instituut, Probos, ILVO Vlaanderen en Inagro organiseerden op 23 april een bijeenkomst.

Ruim 35 deelnemers, pluimveehouders en onderzoekers, bezochten op donderdag 23 april de bijeenkomst in het Utrechtse Overberg.

Ervaringen delen
Tijdens de bijeenkomst werden de ervaringen met diverse type beplantingen (wilgen, fruitbomen, Miscanthus) gedeeld. De afgelopen 2,5 jaar is er op 4 bedrijven geexperimenteerd met de aanleg van wilgenplantages voor biomassateelt, Vier bedrijven hebben fruitbomen aangeplant en 3 bedrijven Miscanthus. De belangrijkste conclusie was dat alle beplantingen het welzijn en uitloopgebruik van de kip bevorderen. De deelnemende pluimveehouders vonden in dat opzicht de beplantingen zeker geslaagd. Dichte beplantingen van Miscanthus en wilg hebben bovendien als voordeel dat ze predatie door roofvogels tegengaan. Nadeel is dat het zicht op de uitloop (en het waarnemen van dode kippen) lastiger is. De meningen liepen uiteen of dichte beplantingen de predatie van kippen door andere roofdieren (zoals vossen) bevorderen.

Kosten en baten
Om in de beplantingen ook nog een commercieel vermarktbaar product (fruit, biomassa) te kunnen oogsten, is een ander verhaal. Vaak vergt dit meer tijdsinvestering en vakkennis dan van te voren werd gedacht. Desalniettemin, laten enkele geslaagde praktijkvoorbeelden zien, dat dit wel mogelijk is. SKAL gaf tijdens de bijeenkomst aan dat ze de inrichting van uitlopen met beplanting positieve ontwikkeling vindt en juicht dit soort experimenten en onderzoeken dan ook toe. SKAL wil niet opleggen hoe pluimveehouders hun uitloop precies moeten inrichten, maar denkt graag mee met de pluimveehouders.

U kunt hier de presentaties lezen.

Op 6 mei vindt dezelfde bijeenkomst met een meer Vlaams accent plaats in Melle, Vlaanderen.
 
Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal