Boerderij: Noodtoestand vanwege vogelgriep Iowa

04-05-2015

PLUIMVEEHOUDERIJ
Des Moines - De Amerikaanse staat Iowa heeft vrijdag de noodtoestand uitgeroepen vanwege een ongekende uitbraak van vogelgriep. De maatregel betekent onder meer dat de politie wegversperringen en controleposten mag neerzetten. Bovendien krijgt de overheid van Iowa meer middelen om de ziekte te bestrijden.

Op 21 boerderijen in Iowa is de vogelgriep inmiddels vastgesteld of is er waarschijnlijk sprake van een besmetting. Het gaat om een zeer besmettelijke variant. Op die boerderijen zijn ongeveer zestien miljoen kippen. Die moeten allemaal worden gedood en vernietigd. Onder de getroffen boerderijen zijn een gebouw met 5,5 miljoen kippen, een pluimveehouderij met 3,8 miljoen vogels en eentje met 1 miljoen kippen. Iowa is de belangrijkste producent van eieren binnen de Verenigde Staten.

Het virus was vorige maand opgedoken in de buurstaten Minnesota en Wisconsin. In totaal moeten waarschijnlijk 21 miljoen kippen en kalkoenen worden geruimd. Daarmee kan het de dodelijkste uitbraak in de Amerikaanse geschiedenis worden.

Gevaar voor de gezondheid van mensen is er niet, benadrukt Iowa.
door ANP 2 mei 2015

 
 

Inloggen op de ledenportal