Pluimveeweb: 'Drie bedrijven over op diervriendelijkere eieren'

07-05-2015

donderdag 7 mei 2015
Bakmixenproducent Home Made is afgestapt van kooieieren. Vleesvervangers Vivera en de vleesvervanger Soygood van de Aldi vervangen de scharreleieren komende zomer door vrije-uitloopeieren. Dit hebben de bedrijven aan Wakker Dier beloofd.

Hiermee stappen sinds medio 2014 al 20 bedrijven over op diervriendelijker geproduceerde eieren, waarvan 5 op vrije-uitloopeieren, meldt Wakker Dier op haar website. 

Doosjes kooieieren zijn volgens Wakker dier al 10 jaar niet meer verkrijgbaar in de supermarkt. Maar fabrikanten kunnen kooieieren nog altijd verwerken in producten als pasta’s, sauzen, koekjes, toetjes, taarten en bakmixen. Op de verpakkingen staat dan vaak alleen dat er ‘ei’, ‘eiwit’, of ‘eigeel’ in een product zit, zonder te vermelden of het om bijvoorbeeld kooi-, scharrel- of vrije-uitloopei gaat. 

2,5 miljard eieren
„In Nederland leven nog 5 miljoen kippen in een kooisysteem. Dat is ongeveer 1 op de 6 legkippen”, schrijft Wakker Dier op haar website. Jaarlijks worden daarnaast 2,5 miljard eieren Nederland ingevoerd, waarbij de huisvesting van de kippen onduidelijk is.

Zo importeerde Nederland in 2013 meer dan 6 miljoen verse eieren en meer dan 10 miljoen kilo ei-producten zoals vloeibaar ei en eipoeders uit België, waar dat jaar nog circa 60 procent van de kippen in kooien werd gehouden.

Tekst:Wakker Dier & Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal