Boerderij: Tarweprijs laagste in zeven maanden

08-05-2015

AKKERBOUW
Parijs – De tarweprijs op de termijnmarkt in Parijs zakte gisteren onder de €162 per ton. Dat is de laagste notering voor een eerstaflopende contract in bijna zeven maanden.

De belangrijkste oorzaak is dat Rusland de exportheffing op tarwe verlaagt van €35 naar €1 per ton. Daar komt nog bij dat de roebel in een jaar tijd veel waarde heeft verloren. Dat maakt Russische tarwe goedkoop op de wereldmarkt, waar graan in dollars wordt verhandeld. Rusland is de grootste concurrent van de EU op de tarwemarkt. De grote graanimporteurs in Noord-Afrika en het Midden-Oosten kopen vooral in Rusland of de EU tarwe om de transportkosten te beperken.

De heffing gold in Rusland sinds februari om graan betaalbaar te houden in eigen land. De heffing zakt naar €1. Maar als de tarweprijs te veel stijgt, gaat de heffing weer omhoog, meldt de overheid.

Daarnaast drukken goed oogstverwachtingen de tarweprijs. Volgens de wereldvoedselorganisatie FAO oogst de wereld volgend seizoen een 'overvloedige hoeveelheid' tarwe.
door JAN ENGWERDA 7 mei 2015

 
 

Inloggen op de ledenportal