Pluimveeweb: ‘Innoveren rond vaccineren; kan er nog een prikje meer bij?’

12-05-2015

Vaccins ontwikkelen op basis van virus- en bacteriestammen die op het eigen pluimveebedrijf voorkomen, zodat de volgende ronde al dit vaccin krijgt toegediend. Het is slechts één van de vaccininnovaties die op de legsector afkomen, maar wat betekent dat voor de pluimveehouder? Rendeert het of is het een extra kostenpost? Daarover gaat de inleiding van dierenarts Maarten de Gussem tijdens het Symposium Hogere Pluimveegezondheid Leg woensdag 20 mei in Eersel.

In de wereld van de vaccins wordt flink geïnnoveerd. En de mogelijkheden voor kleinere laboratoria nemen toe, zodat er meer maatwerk kan worden geleverd op bedrijfsniveau. Niet voor alle ziektes, maar bijvoorbeeld wel voor IB.

De Gussem: „Geregistreerde vaccins van de grote firma’s komen vaak pas na minimaal vijf jaar op de markt vanwege onderzoek en registratieproces. Ondertussen past het virus zich continu aan. De werking van de vaccins is daardoor bij de marktintroductie al niet meer helemaal optimaal. Door de extra mogelijkheden van de kleine laboratoria kunnen zij ook de virusstammen op een pluimveebedrijf isoleren en daar specifieke vaccins voor ontwikkelen.”

Mogelijkheden tegen nieuwe ziektes

Maar er liggen ook mogelijkheden tegen nieuwe ziektes zoals de Gallibacterium anatis. „De farmacie wil daar nog niet in investeren, terwijl dat wel tot problemen kan leiden op legbedrijven. Ook daarvoor is deze nieuwe mogelijkheid misschien een goede manier van bestrijden”, meent De Gussem.

Andere innovaties zijn het combineren van verschillende vaccins in één recombinantvaccin. Maar ook daar zitten voor- en nadelen aan waar De Gussem op in zal gaan.

Aanmelden

Op woensdag 20 mei 2015 is het Symposium Hogere Pluimveegezondheid Leg voor legpluimveehouders uit Nederland en Vlaanderen. Aanmelden kan hier.

Tekst:Robert Ellenkamp

 
 

Inloggen op de ledenportal