Pluimveeweb: ‘Leer leven met vogelgriep’

12-05-2015

Het hoog pathogene vogelgriepvirus dat vorig jaar rondwaarde in Nederland, is geen incident. De pluimveesector moet er vanuitgaan dat vogelgriepvirussen continu aanwezig zijn in Nederland in besmette wilde vogels, meestal milde varianten, maar soms ook hoog pathogene. De sector zal zich daar tegen moeten wapenen. Dat zegt hoogleraar Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren Arjan Stegeman van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Stegeman is spreker tijdens het Symposium Hogere Pluimveegezondheid Leg woensdag 20 mei in Eersel. Hij  is gespecialiseerd in besmettelijke dierziekten en onderwijst dierenartsen in opleiding. Daarnaast is hij voorzitter van de Nederlandse tak van de World’s Poultry Science Association; een organisatie die zich als doel stelt om alle kennis op het gebied van pluimvee wereldwijd te verspreiden, te delen en toe te passen.

Hij stelt dat besmette wilde vogels met het hoog pathogene virus in Azië begin 2014 de bron zijn van de besmettingen in Nederland. „Doordat het nu in wilde vogels zit en Europa heeft bereikt, moeten we er rekening mee houden dat er altijd virus aanwezig kan zijn in Nederland. Een aantal wilde vogels draagt per gram mest 1 miljard virusdeeltjes mee, terwijl een kip met 1.000 deeltjes besmet kan raken. Dat vraagt om aanpassingen van de pluimveesector.”

Uitloop verbieden in waterrijke gebieden

Binnen de sector wordt hard gehamerd op hygiëneprotocollen, maar Stegeman geeft aan dat het moeilijk is daar de oplossing van te verwachten, wanneer 20 tot 25 procent van de legkippen buiten lopen. „In waterrijke gebieden zou vanuit het oogpunt van vogelgriep uitloop verboden moeten worden”, stelt de hoogleraar. Ook constateert hij dat de hygiëne-omstandigheden op vleeskuikenbedrijven beter zijn geregeld dan op legbedrijven, dus daar is ook nog een grote slag te maken.

Tijdens zijn presentatie op het symposium zal hij daar verder op ingaan en met praktische voorstellen komen hoe pluimveehouders en de sector zich beter kunnen wapenen om vogelgriep buiten te sluiten.

Aanmelden

Op woensdag 20 mei 2015 is het Symposium Hogere Pluimveegezondheid Leg voor legpluimveehouders uit Nederland en Vlaanderen. Aanmelden kan hier.

Tekst:Robert Ellenkamp

 
 

Inloggen op de ledenportal