Pluimveeweb: Video Vlaamse leghennensector

16-05-2015

Klein, maar krachtig. Zo omschrijft PlattelandsTV de leghennensector in Vlaanderen in hun video. Minder dan 200 bedrijven huisvesten bijna 10 miljoen leghennen en de sector heeft een productiewaarde van 110 miljoen euro.

Bekijk de video over de Vlaamse leghennensector op www.plattelandstv.be.

De voorbije jaren verminderde het aantal bedrijven maar de gemiddelde bedrijfsgrootte steeg naar meer dan 40.000 dieren. Een belangrijke ontwikkeling in de sector – de verdwijning van de legbatterijen – dateert van 2012.

Kippen worden tegenwoordig gehouden in verrijkte kooien met meer ruimte en zit- en scharrelmogelijkheden of in alternatieve huisvestingssystemen waarbij de kippen vrij rondlopen in de stal, soms zelfs aangevuld met een overdekte ‘wintertuin’ buiten of een volwaardige uitloop in de buitenlucht.

Eieren zijn onvervangbaar

Eieren zijn onvervangbaar in de keuken. De gemiddelde Belg consumeert 230 eieren per jaar, inclusief verbruik buitenshuis en aankoop van bereide voedingswaren waarin eieren verwerkt zijn. Eieren zijn erg voedzaam en brengen essentiële voedingsstoffen aan: eiwitten, ijzer en vitamine B-12.

Een ei bevat ook aminozuren en mono-onverzadigde vetzuren die een positief effect hebben op het cholesterolgehalte in het lichaam. Ze zorgen voor een goede balans tussen goede en slechte cholesterol.

Zoals het ei niet weg te denken is uit de keuken heeft het ook in non-food zijn sporen verdiend. Je vindt eieren in shampoo, cosmetica, lijm en zelfs griepvaccins zijn gemaakt op basis van eieren.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal