Pluimveeweb: ‘Voldoende kansen voor leghennenhouders’

21-05-2015

woensdag 20 mei 2015
Er zijn voldoende kansen voor de Nederlandse en Vlaamse leghennenhouders om meer rendement over te houden bij de verkoop van eieren. Dat zei Charon Zondervan, programmamanager Gezond voedsel van Wageningen Universiteit woensdag 20 mei op het Symposium Hogere Pluimveegezondheid Leg in Eersel.

„Een individuele leghennenhouder kan bijvoorbeeld kiezen om een regionaal streekproduct te gaan produceren”, zegt Zondervan. „Of een authentiek product waar hij/zij zelf volledig achter staat en zijn of haar werkwijze naar is.”

Voor- en terugwaartse ketenintegratie biedt ook kansen volgens Zondervan. Hij ziet ook kansen voor verwerkte eiproducten en eieren van hennen die voer krijgen met een lagere ecologische foodprint. „Wereldwijd stijgt de vraag naar eieren en pluimveevlees. Westerse consumenten vinden milieu en gezondheid ook steeds belanger”, zegt hij. 

Onderscheiden 
Daar kunnen leghennenhouders van profiteren door in te zetten op positieve gezondheidseffecten van eieren, zoals een omega-3 ei. Ook gaf hij een voorbeeld om een ei met een laag cholesterol gehalte te gaan produceren. Al kon dit laatste voorbeeld niet rekenen op veel enthousiasme van de aanwezige pluimveehouders uit de zaal. 

Volgens Zondervan is een goede samenwerking essentieel. Hij vindt dat de mmmEggies een goed voorbeeld geven. „Pepsi en Coca Cola zijn concurrenten van elkaar maar werken ook samen en hebben daar beide voordeel van”, gaf de marketingdeskundige een voorbeeld. 

Voor wie
Maar uiteindelijk moet iedere leghennenhouder zich afvragen: wie zit er te wachten op mijn ei? Volgens Zondervan is het belangrijk dat een leghennenhouder weet voor welke consumenten hij produceert. 

Uit onderzoek blijkt dat mensen best 6 tot 7 eieren per week mogen eten en dat ze dan geen verhoogde kans op hart- en vaatziekten hebben. Dan zijn er dus voldoende kansen voor een stijgende eierconsumptie in Nederland en Vlaanderen 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal