Pluimveeweb: ‘Leghen krijgt meer vaccinaties in de toekomst’

20-05-2015

woensdag 20 mei 2015
Leghennen krijgen in de toekomst steeds meer vaccinaties toegediend. „Leghennen leggen tegenwoordig steeds meer eieren, tot wel 500 per hen, waar dat een paar jaar geleden 350 was. Daardoor worden de vaccinatiekosten per ei lager en kiezen steeds meer leghennenhouders om hun dieren intenser te vaccineren”, zegt de Vlaamse pluimvee dierenarts Maarten de Gussem.

De dierenarts deed deze uitspraken op woensdag op het Symposium Hogere Pluimveegezondheid Leg in Eersel. Volgens De Gussem zijn vaccins een soort van verzekering om ziektes tegen te gaan of in toom te houden. 

Een leghennenhouder moet echter samen met zijn dierenarts bekijken of iedere vaccinatie nodig is. Dat verschilt sterk per bedrijf. Uiteindelijk moet een enting een positieve financiële impact hebben, volgens de dierenarts. 

Bedrijfsspecifieke vaccins
Voor aandoeningen waar geen commerciële vaccins beschikbaar zijn ziet de dierenarts kansen voor bedrijfsspecifieke vaccins. Tegen E. coli, vlekziekte en IB varianten kunnen bijvoorbeeld bedrijfsspecifieke vaccins worden ontwikkeld als geen afdoend werkzame vaccins beschikbaar zijn. 

„Elke dierenarts met een daarvoor uitgerust laboratorium kan zo’n vaccin aanmaken”, zegt hij. „Elk dier krijgt dan in principe de correcte dosis. Ook is het veilig omdat het op inactief gemaakt is”, noemt De Gussem voordelen. Een nadeel is dat een op maat gemaakt vaccin soms duurder is omdat het in kleine hoeveelheden aangemaakt dient te worden. 

Volgens de dierenarts moeten de bedrijfsspecifieke vaccins niet gaan concurreren met commerciele vaccins. „Dan vervalt de drang tot innovatie bij farmaceuten en dit is uiteindelijk nadelig voor de pluimveesector.” 

Meervoudige vaccins
De Gussem ziet ook kansen voor zogenaamde recombinante vaccins. Dat zijn vaccins die helpen tegen meerdere aandoeningen zoals ILT en NCD. „Meervoudige entingen in bijvoorbeeld de broederij, zorgen voor lagere toedieningskosten”, noemt de dierenarts een voordeel. 

Een nadeel zijn de hoge ontwikkelingskosten en individuele toediening. „De kosten zijn drie tot vier maal hoger dan voor bestaande levende vaccins”, zegt De Gussem. „Ook staat wetgeving soms het gebruik van deze vaccins tegen, zoals bij een NCD enting in België.”

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal