NOS: Mogelijk Nederlandse eieren naar VS vanwege vogelgriep

23-05-2015

ZATERDAG, 13:55BUITENLAND, ECONOMIE

Door de vogelgriep-uitbraak in het middenwesten van de VS dreigt er in dat land een tekort aan eieren. Nederlandse eierproducenten zouden dit gat op kunnen vullen.

Er zijn al contacten gelegd tussen Nederland en Amerika over mogelijke export van eieren en ei-producten naar de VS. Amerika is zelf een ei-exporterend land en voor de invoer zijn er nu veel beperkende maatregelen.   

De vogelgriep "is een ernstig probleem geworden voor de Amerikaanse bedrijfstak", zegt Hubert Andela van de Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren. 

Export naar Azië

Andela: "Normaal gesproken laten Amerikanen weinig toe op hun eigen markt, maar dat zal nu gaan veranderen. Ze zullen waarschijnlijk hun grenzen openen. Dan ontstaat er ruimte voor producenten uit Europa. En Nederland is dan meestal haantje de voorste."

In de VS zijn ruim 30 miljoen leghennen afgemaakt vanwege de vogelgriepcrisis. Dat is 10 procent van alle Amerikaanse kippen. In Nederland zijn ongeveer 35 miljoen leghennen. 

"De eierprijzen in Europa zijn de afgelopen jaren best laag geweest en de verwachting is dat er op de wereldmarkt ook meer vraag zal ontstaan", denkt Andela. De Amerikanen exporteren normaliter ook veel eieren naar Azië. Die export komt nu stil te liggen. Vanuit Oost-Azië ontstaat er nu ook vraag naar Nederlandse eieren. 

Supergoedkoop

Toch zullen er geen reuzetekorten ontstaan, denkt Andela. Het hangt er natuurlijk vanaf hoelang de crisis duurt. maar Nederlandse consumenten zullen zich de komende tijd nog geen zorgen hoeven maken. 

"Supermarkten houden hun eierprijzen altijd heel stabiel", zegt Andela. "Je praat hoogstens over een centen-effect. Een ei blijft een supergoedkoop voedingsmiddel."

 
 

Inloggen op de ledenportal