NPO 3: Herhaling De Rekenkamer: Eieren voor je geld

26-05-2015
  • 28 mei 2015, 20:30 - 21:05 uur
  • NPO 3

INFORMATIEF Hoeveel kost een ei? Dat vroeg een trouwe kijker van De rekenkamer zich af. En dus gaan de verslaggevers op pad. Ze volgen het traject dat een ei vanaf de leg aflegt. Waar komt het verschil in supermarktprijs vandaan?

Een trouwe kijker van De rekenkamer deed een verzoek aan de redactie. Konden de verslaggevers eens uitzoeken hoeveel een ei nou werkelijk kost? Het is immers nogal vreemd dat je voor een doosje van tien stuks in de ene winkel 1 euro 70 moet betalen, terwijl de prijs elders 2,30 euro is. Voor dezelfde eieren!

Scharrelei
En dus gaan de reporters op pad. Ze volgen het traject van het scharrelei, de meestverkochte variant. Alles begint bij het kippenfokbedrijf, waar Klaas van Kruistum een kijkje neemt. Eens in de anderhalf jaar moet een kippenboer zijn pluimvee vervangen, want dan leggen de vogels minder of geen eieren meer. Dat vergt een flinke investering. In de rest van de uitzending blijkt hoe de boer dat geld terugverdient en waar het verschil in prijs vandaan komt.

Keuringsdienst van kosten
De vier Rekenkamer-presentatoren Sofie van den Enk, Marijn Frank, Klaas van Kruistum en Ersin Kiris brengen elke week de kosten van een product in kaart aan de hand van een kijkersvraag. Ongeveer dezelfde werkwijze als Keuringsdienst van waarde dus, maar daar gaat het doorgaans over eten en niet alleen maar over de kosten. De twee programma's delen de presentatoren Marijn en Ersin. Zij maken al jaren deel uit van de Keuringsdienst, en sinds afgelopen voorjaar doen ze ook verslag voor De rekenkamer. Ook Klaas van Kruistum is nog relatief nieuw; hij maakte in 2014 de overstap van de EO naar de KRO-NCRV.

 
 

Inloggen op de ledenportal