Pluimveeweb: Hoge waardering voor agrarische sector: 7,6

28-05-2015

Er is veel waardering voor de landbouw in Nederland. De sector krijgt van de Nederlandse bevolking een rapportcijfer van 7,6. Dat blijkt uit een rapportage van TNS NIPO over de maatschappelijke waardering van de Nederlandse landbouw en visserij in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. De gemiddelde waardering is hetzelfde als in januari 2014.

Staatssecretaris Dijksma: ‘Uit dit onderzoek blijkt opnieuw dat de Nederlander positief aankijkt tegen de rol die de agrarische ondernemer speelt in onze samenleving. Terecht! Je ziet wel dat jongeren wat minder waardering tonen dan ouderen. De sector moet dan ook blijven werken aan het behoud van maatschappelijk draagvlak.’

Bijna zes op de tien Nederlanders beoordelen de Nederlandse landbouw met een 8, 9 of 10 (58 procent). 39 procent geeft een voldoende (cijfer 6 of 7) en slechtst 2 procent waardeert het met een onvoldoende (cijfer 1-5).

Bijna driekwart van de Nederlanders vindt het noodzakelijk dat Nederland ook in de toekomst agrarische bedrijven heeft (72 procent). Iets meer dan de helft vindt het belangrijk dat de agrarische sector op een duurzame wijze voedsel produceert (54 procent) en hecht veel waarde aan de Nederlandse agrarische sector (52 procent).

Verband tussen waardering en bekendheid

De rapportage (zie bijlage) is gebaseerd op een steekproef onder ruim 1.000 Nederlanders. Er is een verband tussen bekendheid met de agrarische sector en de waardering: naarmate de bekendheid stijgt, stijgt ook het rapportcijfer. Mensen die zeer goed bekend zijn met de sector geven gemiddeld een 8.4, wat nog een fractie hoger is dan ruim een jaar geleden.

De bekendheid met de agrarische sector komt voor bijna drie op de tien Nederlanders doordat men woont of woonde in een agrarisch gebied. De bekendheid en waardering voor de agrarische sector ligt over het algemeen onder jongeren (18-34 jaar) lager. Dit is in tegenstelling tot de ouderen (55 jaar en ouder), waar de bekendheid en waardering juist hoger dan gemiddeld ligt.

Hard werken

Positief is men over het harde werken van de boer en de kwaliteit van de Nederlandse agrarische producten. Kritiekpunten hebben net als vorig jaar onder meer te maken met milieu en dierenwelzijn.

Onderzoek-maatschappelijke-waardering-landbouw-en-visserij (PDF)

Tekst:Fenneke Wiepkema & Ministerie van EZ

 
 

Inloggen op de ledenportal