Pluimveeweb: Sojaprijzen tijdelijk omhoog door stakingen Argentiniƫ

01-06-2015

maandag 1 juni 2015

De grondstoffenmarkt staat momenteel in het teken van een beperkte beschikbaarheid van een aantal grondstoffen op de korte termijn, waarbij de marktvraag naar direct leverbare goederen blijft bestaan. De andere kant van de medaille is een naar verwachting gunstige grondstoffensituatie op de lange termijn. Dat meldt coöperatie AgruniekRijnvallei in haar tweewekelijkse nieuwsbrief.

Argentinië heeft momenteel te kampen met stakingen, wat de aanvoer van grondstoffen als sojaschroot en sojahullen richting Europa vertraagt. Dit veroorzaakt met name voor korte termijn posities oplopende prijzen. Raapzaadschroot zal tot en met juli duur blijven vanwege de minimale productie van de oliefabrieken.

Voor de langere termijn zijn de vooruitzichten nog zeer gunstig. Er is voldoende ingezaaid en de gewascondities zijn goed. De stemming wordt momenteel sterk bepaald door het weer. De komende tijd zijn goede weersomstandigheden nodig om de oogstverwachtingen te verwezenlijken. 

De afgelopen week stegen de prijzen van met name granen kortstondig door berichten over droogte in Rusland en teveel regen in de VS (tarwegebieden). Toen de situatie in Rusland en de VS verbeterde corrigeerden de prijzen zich al snel weer: een typische weermarkt.

Tekst:Tom Schotman & AgruniekRijnvallei

 
 

Inloggen op de ledenportal