Pluimveeweb: ‘Onderscheidend vermogen belangrijker dan macht’

02-06-2015

Dat vertelde Ruud Huirne, directeur Food & Agri van de Rabobank Nederland woensdag 27 mei in Veenendaal op een Pluimveecongres dat onder meer door de NOP georganiseerd was. Er zijn weliswaar maar vijf inkopers voor alle Nederlandse supermarkten maar met onderscheidende producten kunnen pluimveehouders toch marge overhouden.

„De kwaliteit van individuele ondernemer blijft doorslaggevend bij het krijgen van een financiering”, zegt Huirne. Hij of zij moet bewust een keten kiezen wat bij hem of haar past om de motivatie niet te verliezen. „Het aandeel conceptproductie gaat verder stijgen in de toekomst. Een ondernemer kan hiervoor kiezen in plaats van schaalvergroting”, vertelt Huirne.

Goed plan doorslaggevend

Belangrijk is dat een pluimveehouder geheel achter de investering staat die hij of zij wil doen, volgens de directeur. „Blijf regisseur van uw eigen koers, u maakt immers het verschil”, vertelde Huirne aan de aanwezige pluimveehouders.

Volgens hem wil de Rabobank meedenken met ondernemers in de pluimveehouderij en zowel uitbreidingen in de gangbare pluimveehouderij als voor conceptproductie blijven financieren mits het ondernemersplan goed is.

Het managen van risico’s is hierbij van wezenlijk belang. „Kies de juiste partners zodat je (voor een groot deel) verzekerd bent van afzet voor een acceptabele prijs.”

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal