Boerderij: Pluimvee speelt rol in groeiende voedselvraag

29-05-2015
Pluimveevlees en eieren kunnen een belangrijke rol spelen om aan de sterk groeiende wereldwijde vraag naar voedsel te voldoen. Dat zei Aalt Dijkhuizen tijdens het derde Nationale Pluimveecongres.
Nederland heeft kennis en ervaring met het maximaal benutten van hectaren en dieren.

De komende veertig jaar is meer voedsel nodig dan in de afgelopen vierduizend jaar. Dat is een enorme uitdaging, maar een nog grotere kans. Dit zei Aalt Dijkhuizen, boegbeeld van het Topteam Agri & Food en oud-bestuursvoorzitter van Wageningen UR.

De mondiale vraag naar voedsel stijgt sterk als gevolg van de toename van de wereldbevolking en de verdere stijging van de welvaart wereldwijd. Het zal leiden tot een verdubbeling van de vraag naar hoogwaardige eiwitten (groente, zuivel, eieren en vlees).

Schone eiwitten

De kansen die dit biedt, betreffen zeker ook de pluimveesector, want die kan die eiwitten leveren. Het zijn bovendien ‘schone’ eiwitten, want de CO2-afdruk van pluimveevlees en eieren is laag. 

Productiviteit is de sleutel

In zijn inleiding tijdens het congres dat werd georganiseerd door Dutch Poultry Centre, LTO/NOP en vakblad Pluimveehouderij, benadrukte Dijkhuizen dat productiviteit dé sleutel is om aan de groeiende vraag naar voedsel te voldoen. Eén procentpunt hogere productiviteit in de EU kan meer dan 10 miljoen mensen per jaar voeden, de welvaart met 0,5 miljard verhogen, voedselimporten van 1,2 miljoen hectaren tegengaan en 220 miljoen tot CO2-uitstoot voorkomen (vergelijkbaar met de CO2-uitstoot van Frankrijk), gaf hij als voorbeeld.

Intensieve landbouw en dierlijke productie

Dijkhuizen betoogde al eerder het belang van intensieve landbouw en dierlijke productie om in de groeiende wereldbehoefte aan voedsel te kunnen voorzien. Dat pleidooi riep toen veel kritiek op, ook binnen de landbouwuniversiteit.

Tegengeluid ontbrak in Veenendaal. Daar sprak Dijkhuizen ten overstaande van het Nederlandse pluimveebedrijfsleven, dat producten en kennis wereldwijd exporteert. En het wil de voorgespiegelde kansen voor pluimveevlees en eieren met beide handen aangrijpen.

Aalt Dijkhuizen: "Productiviteit is dé sleutel om aan toenemende vraag naar voedsel te kunnen voldoen."

Wereldkampioen efficiëntie

Nederland heeft kennis en ervaring met het maximaal benutten van hectaren en dieren, aldus Dijkhuizen. “Nederlandse boeren zijn wereldkampioen efficiëntie en duurzaamheid.” In Veenendaal zei Dijkhuizen dat elke hectare akkerbouw in Nederland elders in de wereld 4 hectare meer betekent en voor tuinbouw zelfs 10 hectare, en dat elk dier in Nederland minder elders twee tot drie dieren meer betekent.

Nederland moet wel blijven ontwikkelen en zijn technologische voorsprong behouden of vergroten, hield Dijkhuizen zijn gehoor voor.

Met de negen onderliggende thema's van de Alliantie Verduurzaming Voedsel liet Dijkhuizen zien hoe complex het begrip 'duurzaam' is. Beweeg over de iconen voor meer informatie.

door Hans Bijleveld

 
 

Inloggen op de ledenportal