Pluimveeweb: Eiertekort in VS: ‘Max 3 eierdozen per klant’

08-06-2015

In de Amerikaanse staat Texas mogen klanten bij de H-E-B supermarkten nog maar 3 dozen eieren tegelijk kopen. Dit zijn de eerste tekenen van een eiertekort in de Verenigde Staten.

Dat schrijft Roberto Ferdman in Wonkblog van The Washington Post, meldt Foodlog.nl op haar website. De vogelgriep in de Verenigde Staen heeft inmiddels 46 miljoen kippen en kalkoenen het leven gekost.

‘Tijdelijke hapering’

H-E-B is één van de grootste supermarkten in Texas en ook in de VS geen kleintje met 350 vestigingen. De keten gaf vorige week de volgende verklaring af:

„De Verenigde Staten hebben te maken met een tijdelijke hapering in de levering van de eieren door de Vogelgriep. H-E-B wil zeker stellen dat Texaanse gezinnen en huishoudens eieren kunnen kopen. De bordjes bij onze schappen moeten commerciële partijen er van weerhouden eieren in bulk in te kopen.”

Het nieuws komt niet onverwacht. De vogelgriep, die zich nog steeds verder verspreidt, heeft inmiddels volgens het Amerikaanse Ministerie van Landbouw al meer dan 46 miljoen kippen en kalkoenen het leven gekost, waarvan 80 procent leghennen. Als gevolg daarvan stijgen de prijzen van eieren (in de schaal, of als ‘liquid egg’) voor de verwerkende industrie.

Prijsstijgingen

Volgens officiële cijfers is de prijs van eiproducten voor industriële verwerking inmiddels al meer dan verdubbeld. Dat betekent dat producten waar eieren in verwerkt zijn - van brood tot gebak - duurder gaan worden.

Maar ook bij bedrijven als McDonald’s en de Texaanse keten Whataburger, die veel eieren verwerken bij hun ontbijt, blijven maatregelen niet uit. Die variëren van een kortere ontbijtservice tot alternatieve menusuggesties met minder of geen ei, of een eivervanger.

Einde niet in zicht

Het einde van de vogelgriep is duidelijk nog niet in zicht. De oorzaak is nog altijd onbekend en maatregelen om de ziekte in te dammen blijven nog zonder succes. Het schrikbeeld van een nationale eierschaarste komt angstvallig snel dichterbij, schrijft Roberto Ferdman.

Ook Europese eierproducenten houden de Amerikaanse ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Een tekort aan eieren in de VS opent immers perspectieven voor de overschotten aan eieren die in Europa geproduceerd worden.

Tekst:Tom Schotman & Foodlog.nl

 
 

Inloggen op de ledenportal