Pluimveeweb: Nederland mag 420.000 ton eierpoeder leveren aan Verenigde Staten

15-06-2015

Nederland mag voor het eerst eierpoeder leveren aan de Verenigde Staten. De grootverbruiker van eieren en eiproducten kampt met een groot tekort door de vogelgriepuitbraken.

Dit meldt het ministerie van Economische Zaken. Nederland wil al jaren eierproducten leveren aan de VS maar kreeg daar tot nu toe geen toestemming voor, officieel om voedselveiligheidsredenen.

VS verslaafd aan eiwit
De VS kampen sinds april met uitbraken van hoogpathogene vogelgriep. Inmiddels zijn al 40 miljoen leghennen geruimd, Dat is 10 tot 15 procent van de markt, in een markt waar elke procent telt. Volgens Peter van Horne, pluimvee-econoom Wageningen, is eiwit vanwege de gezondheidsclaim bijna een rage in de VS. Nu de vogelgriep heeft toegeslagen en de productie van eieren fors is verlaagd, hebben enkele supermarkten een limiet ingesteld voor het aantal dozen per klant. Ook zijn er restaurants die de ontbijturen hebben beperkt, zegt Van Horne, om zo de vraag naar onder meer omeletten te beperken.

Stijgende prijzen
Door de vogelgriep in de VS zijn de eierprijzen daar verdubbeld. Ook in Nederland zijn de prijzen gestegen. Op basis van de prijzen van vorig jaar (11 euro per kilo in Europa, 25 in de VS) schat Economische Zaken dat met de deal met de VS zo’n 10 miljoen euro is gemoeid. Onder meer Duitsland en Argentinië gaan eieren exporteren, Canada en Nederland mogen eierpoeder leveren. De extra vraag naar eiwit komt als geroepen voor de eiersector. Het eigeel wordt vooral in Europa gebruikt, voor onder andere mayonaise, sauzen en pasta. Bovendien zakt de vraag naar eieren aan het begin van de zomer altijd in door de teruglopende vraag in Nederland.

Wereldtop
Volgens de Verenigde Naties is Nederland nog steeds de op een na grootste landbouwexporteur ter wereld. Het verkocht vorig jaar internationaal voor 108 miljard dollar aan landbouwproducten - veel minder dan de VS (174 miljard), maar meer dan bijvoorbeeld Duitsland (100 miljard), Brazilië (84) en Frankrijk (81 miljard). Zeven van de toptienlanden zagen hun export groeien, waaronder Nederland, met 1,2 procent.
Nederland staat volgens Dijksma met de agrarische export aan de wereldtop. ‘Dat komt door de hoge kwaliteit van onze producten, maar vooral de kennis en ervaring die we al die jaren hebben opgebouwd. En laat ik de slimme handelsgeest niet vergeten

 
 

Inloggen op de ledenportal