Pluimveeweb: Nitrietvergiftiging bij leghennen door lekkende luchtwasser

22-06-2015

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) adviseert pluimveehouders om bij biologische luchtwassers met enige regelmaat de afvoer te controleren op schade of verstoppingen. Onlangs zijn er op een leghennenbedrijf namelijk hennen gestorven die een nitrietvergiftiging hadden omdat ze waarschijnlijk gelekt afvoer- of condenswater van de luchtwasser hadden gedronken.

Bij de luchtwasser was de afvoer beschadigd, daarom lekte er afvoer- of condenswater in de uitloop. De GD vermoedt dat een deel van de hennen ’s ochtends na de eerst voerbeurt in de stal nog niet voldoende water opgenomen hadden en bij het naar buiten gaan uit de meest nabije plas gingen drinken. Leghennen zoeken graag plassen op om uit te drinken.

Gelukkig was de uitval van de hennen direct verdwenen na herstel van de afvoer van de luchtwasser en vervanging van het natte deel van de bodembedekking in de uitloop.

Eén of twee slokken fataal

Het is bekend dat in biologische luchtwassers (in tegenstelling tot chemische luchtwassers) extreem hoge nitrietgehalten aangetroffen kunnen worden, die al bij opname van één of twee slokken tot sterfte leiden.

Het opgenomen nitriet verdringt zuurstof in het bloed door zich in het dier aan de rode bloedcellen te binden, waardoor een ernstig zuurstoftekort ontstaat. Dit kan zeer snel gaan. De penetrante en chloorachtige lucht is kenmerkend voor nitreuze dampen en is suggestief voor een acute nitrietvergiftiging. Het slecht stollende donkere bloed met de bruinverkleuring van de spieren past ook bij een nitrietvergiftiging.

De kropinhoud van de gestorven dieren bevatte bij onderzoek inderdaad een zeer sterk verhoogde nitriet- (152 milligram per liter) en ammoniumconcentratie (109 milligram per liter). Dergelijke hoge gehalten zijn bij opname inderdaad zeer giftig voor leghennen. Zulke hoge gehalten worden incidenteel aangetroffen in condenswater van luchtwassers.

Het complete bericht is op de website van de GD te lezen.

Tekst:Tom Schotman & GD

 
 

Inloggen op de ledenportal