Pluimveeweb: Ezels met vogelgriep

23-06-2015

In de Verenigde Staten (VS) roemt/roemde men de hoge biosecurity die op hun pluimveebedrijven hanteert werd/wordt. Nou sorry hoor, het toeval wil dat ik vorig jaar in zowel de VS als in Canada een paar bedrijven bezocht heb. Ja, ik heb op bijna elk bedrijf in een ontsmettingsbak gestaan.

Echter geen douche, geen bedrijfskleding, nee zelfs geen overall. En het personeel? Een stofjas met bedrijfsschoenen die ze letterlijk allround gebruiken, van de ene stal naar de andere stal en ook weer met dezelfde schoenen naar buiten.

Zo sterk als zwakste schakel

Hoezo eigen schuld dat ze daar AI hebben? Zijn wij in Nederland zoveel beter? De keten is zo sterk als de zwakste schakel! De vogeltrek komt in het najaar weer op gang. Onze smienten zitten nu in Siberië en komen mogelijk al vliegend met HenN weer terug naar Nederland.

Zijn wij als pluimveehouders daarop voorbereid? Ik heb zo mijn twijfels. Natuurlijk kennen we de insleep route niet voor de volle 100 procent. Echter zullen wij pluimveehouders gezamenlijk alerter moeten zijn op hygiëne anders zijn we misschien die ezels die zich weer stoten aan dezelfde steen. Dan zijn wij door ons eigen gebalk IA,IA die ezels met AI.

Hugo Bens

Hugo (49) Bens heeft samen met zijn vrouw Rianne (46) een leghennenbedrijf in het Brabantse Haps met ongeveer 110.000 scharrelleghennen. Sinds 2011 is Hugo Bens vakgroepvoorzitter pluimveehouderij bij de ZLTO en bestuurslid van de vakgroep LTO/NOP. Bens schrijft regelmatig een column voor Pluimveeweb.nl.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal