Pluimveeweb: Nedersaksen: 1,70 euro toeslag per hen met onbehandelde snavel

23-06-2015

dinsdag 23 juni 2015
Leghennenhouders in de Duitse deelstaat Nedersaksen, die grenst aan Overijssel, Drenthe en Groningen kunnen ongeveer 1,70 euro toeslag per hen ontvangen wanneer ze hennen met onbehandelde snavels houden. Nedersaksen trekt 28 miljoen euro uit voor een Dierwelzijn (Tierwohl) programma. De toeslag geldt voor maximaal 6.000 leghennen per koppel.

Ook varkenshouders kunnen profiteren als ze de staarten van biggen niet couperen, meldt de Duitse website animal-health-online.de. Een vleesvarkenshouder kan 16,50 euro per varken per koppel ontvangen als hij varkens met ongecoupeerde staarten houdt. De toeslag geldt voor maximaal 1.000 vleesvarkens per koppel. 

Om in aanmerking te komen voor de toeslag moeten leghennenhouders aan een aantal voorwaarden voldoen die tot verbetering van het dierenwelzijn leiden: Meer ruimte, een beter stalontwerp, goede voeding, afleidingsmateriaal, nesten en zitstokken. 

Bovendien mogen er alleen leghennen met onbehandelde snavels in de stal zitten. Leghennenhouders kunnen subsidie ontvangen op de kosten die ze moeten maken om aan deze bovenwettelijke eisen te voldoen. De toeslag die leghennenhouders kunnen ontvangen, bedraagt ongeveer 1,70 euro per koppel per hen. 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal