Boerderij: Oplossing pikken bij kippen niet voorhanden

23-06-2015
Oirlo - De oplossing voor het voorkomen van pikken bij kippen met onbehandelde snavels is er nog niet.

Het voorkomen van pikken is alleen mogelijk door te letten op een optelsom van factoren variërend van opfok, voer, darmgezondheid, verlichting tot stalinrichting. Aan het creëren van het ideaalplaatje zullen alle erfbetreders hun steentje moeten bijdragen. Deze conclusies werden dinsdagmiddag getrokken in Oirlo tijdens een bijeenkomst van het platform 'hele snavels'.

De druk op de ketel wordt steeds groter: 1 september 2018 mogen geen kippen met gekapte snavels in de Nederlandse stallen rondlopen. Een deel van de legkippenhouders zal waarschijnlijk eerder overstappen. "In Duitsland gaan stemmen op om in de supermarkt eieren van onbehandelde kippen te verkopen. Men vraagt zich daarbij te weinig af of dit wel kan zonder dierwelzijnsnadelen",  verzucht pluimveehouder Jan Vroegindeweij uit Ochten. Bij legkippen blijkt de uitval gemiddeld tot twee keer hoger dan bij behandelde snavels.

Enkele positieve geluiden zijn er echter ook. Om zicht te krijgen op praktische problemen en te zoeken naar werkbare oplossingen is het platform 'Hele Snavels' opgericht. Hierin hebben zitting alle vakgerichte erfbetreders van de legkippenhouders. Dinsdagmiddag legden zij in Oirlo de geïnventariseerde problemen en ervaringen op tafel. Heel veel vragen gingen over de tafel, de meeste blijven echter onbeantwoord en vragen voor onderzoek. Rode draad is het voorkomen van stress bij de legkippen. Aspecten zoals verlichting, stalinrichting en voer spelen daarbij een rol. Maar ook het voorkomen van darmstoornissen. Als de maag en darmen in orde zijn, dan zorgt dit voor een rustiger gedrag.

door Guus Queisen

 
 

Inloggen op de ledenportal