Pluimveeweb: Verhoogd dioxine gehalte in Duitse vrije uitloop eieren

03-07-2015

Een hobbypluimveehouder met 240 vrije uitloop hennen uit het Duitse Münster mag zijn eieren niet meer verkopen omdat het dioxinegehalte in de eieren iets te hoog is. Dat kwam aan het licht tijdens een routinecontrole door de Duitse voedselveiligheidsdienst.

De hobbypluimveehouder verkocht zijn eieren allemaal via huisverkoop. Er zijn geen besmette eieren in de handel terechtgekomen, meldt de Duitse website animal-health-online.de. De man moet zijn klanten nog informeren over de besmetting.

De Duitse voedselveiligheidsdienst heeft in de uitloop monsters genomen om de oorzaak van de besmetting te onderzoeken en te kunnen achterhalen. Tijdens eerdere dioxine besmettingen waren oude verf, coatings of bouwmaterialen waar kippen op konden pikken bijvoorbeeld de oorzaak.

In Münster krijgt onder meer het materiaal waarvan de omheining van de uitloop gemaakt is en het strooisel in het mobiele kippenhok speciale aandacht tijdens het onderzoek.

Naar andere uitloop

De hennen worden onmiddellijk verplaatst naar een andere uitloop. „Uit ervaringen in soortgelijke gevallen blijkt dat het dioxinegehalte in de eieren in de loop van ongeveer twee weken weer onder de toegestane waarde ligt,” zei Dr Giovanni Serra, hoofd van de Duitse voedsel inspectiedienst. De eieren kunnen pas weer verkocht worden wanneer uit monstername blijkt dat de gehaltes onder de toegestane waardes liggen.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal