Boerderij: Oekraïense eierproducent start export naar EU

06-08-2015
Kiev – De Oekraïense eierproducent Ovostar Union heeft aangekondigd te beginnen met de export van eieren naar de Europese Unie. Het bedrijf is de op één na grootste producent van eieren en eiproducten in Oekraïne.

In juni heeft Ovostar Union de eerste eieren naar de Europese Unie geëxporteerd. Het bedrijf heeft bovendien de capaciteit opgeschroefd in de eerste helft van 2015. Tot en met juni werden 580 miljoen eieren geproduceerd, 24 procent meer dan in diezelfde periode van het jaar daarvoor. Het bedrijf wil haar exportpositie verder verstevigen. In de eerste helft van 2015 nam de verkoop van gedroogde eiproducten met 20 procent toe naar 937 ton. De helft hiervan is bestemd voor export.

Avangard

Half juli kondigde eierproducent Avangard, nummer één in Oekraïne, al aan fors meer te willen gaan exporteren. Het bedrijf hield in 2014 18,6 miljoen leghennen. In totaal wil Avangard binnen drie tot vijf jaar ruim de helft van de totale eierverkoop buiten de landsgrenzen afzetten, terwijl nu nog circa 20 procent van de productie wordt geëxporteerd.

Heffingsvrij quotum

Voor de import van Oekraïense eieren is een heffingsvrij quotum afgesproken. Hierover is veel ophef geweest, omdat Oekraïense pluimveehouders niet hoeven te voldoen aan dierenwelzijnswetgeving, waaronder het verbod op legbatterijen, zoals die in de Europese Unie wel geldt. Tot zover heeft Oekraïne hier echter nauwelijks gebruik van gemaakt. Uit de laatste marktcijfers van de Europese Commissie blijkt dat voor de maanden juli en september van dit jaar tot nu toe 3,3 procent van het quotum geclaimd is. Van januari tot mei 2015 importeerde de Europese Unie 546 ton aan eieren uit Oekraïne, 8,2 procent van de totale import in die periode.

door Kirsten Graumans

 
 

Inloggen op de ledenportal