Pluimveeweb: Export breekeieren naar VS mogelijk

18-08-2015

Nederlandse eierhandelaren hebben toestemming om breekeieren naar de Verenigde Staten te exporteren. Maandag werd de instructie voor het certificeren van breekeieren aangepast en gepubliceerd door de NVWA.

In de Verenigde Staten zijn 30 miljoen leghennen geruimd in verband met de vogelgriep en daardoor is circa 10 procent van de binnenlandse eierproductie weggevallen. In mei vertelde Anevei voorzitter Hubert Andela dat hij verwachte dat de Verenigde Staten de import van eieren en eiproducten uit Europa snel zou willen toelaten.

De instructie voor het certificeren van breekeieren voor de industrie en eiproducten voor de export naar de VS is aangepast. In augustus 2015 zijn met de Verenigde Staten afspraken gemaakt over de export van breekeieren.

Om breekeieren naar de VS te mogen exporteren moeten ze aan verschillende eisen voldoen. Zo moeten ze vanaf 36 uur na rapen gekoeld bewaard worden, dienen leghennenbedrijven bij de FDA geregistreerd te worden, ook worden er eisen gesteld aan de gezondheidsstatus van de regio waar het leghennenbedrijf ligt.

Klik hier voor de instructie en het certificaat.

Tekst:Joyce Cornelissen

 
 

Inloggen op de ledenportal