Pluimveeweb: ‘Vogelgriepuitbraak kost Iowa ruim 1 miljard euro en 8.500 banen’

24-08-2015

Vanwege de uitbraken van hoogpathogene vogelgriep in de Amerikaanse staat Iowa zijn maar liefst 8.444 banen verloren gegaan, die niet meer volledig terugkomen. Bovendien kost het de economie in de staat maar liefst 1,2 miljard dollar (ruim 1 miljard euro).

Het grootste deel, bijna 600 miljoen euro, is directe schade voor de pluimveesector vanwege ruimingen en gemiste opbrengsten van eieren en andere pluimveeproducten. Dat is te lezen in het rapport Economic impact of Highly Pathogenic Avian Influenza (HPAI) on poultry in Iowa van de Iowa Farm Bureau Federation (IFBF).

In Iowa werden maar liefst 77 pluimveebedrijven getroffen door het virus en moesten er in totaal 34 miljoen stuks pluimvee worden geruimd, waarvan veel leghennen.

De schade zal niet zo maar worden gecompenseerd via hogere prijzen voor eieren en pluimveevlees in de komende drie jaar, blijkt uit het rapport. De getroffen bedrijven kunnen nog maar beperkt profiteren van de hogere prijzen omdat het maanden kost voordat zij hun dieraantallen weer op peil hebben.

Ook periferie getroffen

Niet alleen pluimveehouders leden schade, maar andere partijen in de keten werden getroffen, zoals dierenartsen, transportbedrijven en verwerkende bedrijven van eieren en pluimveevlees. Ook graantelers die produceren voor pluimveevoeders werden gedupeerd.

Meer informatie is te vinden in het rapport Economic impact of Highly Pathogenic Avian Influenza (HPAI) on poultry in Iowa op de website van het IFBF.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal