Pluimveeweb: Paniek financiƫle markt zorgt voor dalende prijzen

31-08-2015

De paniek op de internationale financiële markten laat ook de grondstoffenmarkt niet onberoerd. De graannoteringen stonden afgelopen week fors onder druk op de termijnmarkten van Chicago en Parijs. Het lijkt erop dat hier voorlopig geen verandering in komt.

Agrifirm meldt in de wekelijkse nieuwsbrief dat de vertraging van de Chinese economie in toenemende mate zorgwekkend is en een paniekgolf creëert onder de beleggers. De vrees dat ook de wereldeconomie hierdoor vertraagd is alom aanwezig en dit zette de financiële markten onder druk. Een lagere economische groei betekent immers een kleinere vraag naar (agrarische) grondstoffen en dus lagere prijzen.

Fysieke markt
Verreweg het grootste deel van de gerst- en tarweoogst op het Noordelijk halfrond is achter de rug. De opbrengsten zijn prima, de exportvraag is afgenomen, er is veel onzekerheid over de economische ontwikkelingen in de wereld en de olieprijzen zijn laag. Op de fysieke markt is de daling van de graannoteringen wat minder groot dan op de termijnmarken omdat de wil bij de akkerbouwers om te verkopen voorlopig ontbreekt.

Op de fysieke markt daalden deze week de tarwe- en gerstnoteringen voor directe levering met respectievelijk 2 en 3 euro/ton, terwijl de beschikbaarheid van oude maïs (levering september) zeer krap is en 11 euro per ton in prijs steeg. Voor de levering op termijn daalden de noteringen voor tarwe, gerst en maïs met respectievelijk 1, 5 en 3 euro/ton.

Soja opnieuw lager
De zorgen over de Chinese- en de wereldeconomie heeft ook invloed op de sojamarkt. Twee weken geleden kreeg de sojamarkt met een verhoogde oogstprognose al een klap te verweken waardoor de notering met ruim 10 procent zakte. Deze week is de prijs van sojabonen opnieuw fors gedaald door de zorgen over de wankelende Chinese economie. De grote vraag is hoe de internationale vraag zich gaat ontwikkelen en analisten houden serieus rekening met een verminderde vraag van China, verreweg de grootste soja-importeur van de wereld.

Op de fysieke markt daalden deze week voor directe levering de sojanoteringen met 5 euro/ton en daalden die van raap met 4 euro/ton. Voor de leveringen op termijn bleven zowel de sojanoteringen als de raapnoteringen gelijk.

Tekst:Ruben van Boekel

 
 

Inloggen op de ledenportal