Pluimveeweb: Meest duurzame ei niet in supermarkt

03-09-2015

donderdag 3 september 2015
Het meest duurzame ei is niet in de supermarkt verkrijgbaar. Vanuit milieuoogpunt is het ei uit een verrijkte kooi het beste.

Wagenings onderzoek toont aan dat vanuit milieuoogpunt het ei uit een verrijkte kooi het best is. Vrije uitloop en biologische eieren zijn het minst duurzaam. 

Onderzoeksfactoren
Onderzoekers van Wageningen UR keken naar drie factoren: maatschappij (incl. dierwelzijn), milieu en economie. Kooieieren scoorden het hoogst op het gebied van milieu en economie door onder andere de lage CO2- en ammoniakuitstoot en door het optimale gebruik van grond. Wanneer naar de economische prestaties wordt gekeken, komen de verrijkte kooi en het biologische ei samen het beste uit de bus. Als alle criteria even zwaar worden gewogen, haalt het verrijkte kooiei de hoogste duurzaamheidsscore en het scharrelei het laagste. 

Kooiei
Een kip in een verrijkte kooi heeft 750 cm² leefoppervlakte. Voor het batterijverbod zijn de verrijkte kooien gekomen wat later uitgegroeid is naar koloniehuisvesting. Koloniehuisvesting, ook wel klein-volière genoemd, huisvest de kippen op 890 cm². Die systemen hebben zitstokken op twee niveau’s en legnesten en scoren qua welzijn hoger dan verrijkte kooieieren. De eieren uit deze systemen worden allemaal kooi eieren genoemd, code 3, en zijn in Nederland niet in de supermarkt te koop en worden voornamelijk gebruikt in producten als cake, koek en mayoniase. 
Het onderzoek heeft geen onderscheid tussen eieren uit koloniehuisvesting of verrijkte kooi. 

Afwegingen
Onderzoeker Esther van Asselt van Rikilt deed het onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, die graag inzicht wil in de duurzaamheid van verschillende productiesystemen in de landbouw. ‘Als je de nadruk op dierenwelzijn legt, wil je een ander ei dan als je het milieu belangrijker vindt’, zegt Van Asselt. ‘Daar kun je in de politieke afwegingen rekening mee houden.’ De consument zou zelf de keuze moeten kunnen maken maar kan dat niet in Nederland. 

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal