Pluimveeweb: Overheid en banken meten met twee maten

17-09-2015

LTO/NOP voorzitter Pluimveehouderij Eric Hubers vindt dat overheid en banken met twee maten meten ten koste van de Nederlandse vleespluimveehouderij.

Dat is zijn reactie op het bericht over financiering in Oekraïne.  De Rabobank en ING hebben miljoenen geïnvesteerd in Myronivsky Hliboproduct (MHP), de grootste pluimveevleesproducent in de Oekraïne. De voormalige  Boerenleenbank steunt op deze manier een directe concurrent van de Nederlandse pluimveehouders.

Opmerkelijk
‚We vinden het als pluimvee Nederland opmerkelijke stappen. De Nederlandse overheid accepteert buitenlandse producten terwijl ze voor haar eigen ondernemers veel strengere eisen stelt. De voormalige Boerenleenbank geeft aan duurzaamheid hoog in het vaandel te hebben maar steunt op deze manier een directe concurrent van de Nederlandse vleeskuikenhouders,’ stelt  Eric Hubers, legpluimveehouder en voorzitter LTO/NOP. Hij vraagt zich af of banken zich wel afvragen en realiseren wat de gevolgen voor de Nederlandse pluimveesector zijn.

Niet voldoen aan eisen
De minister van Landbouw uit de Oekraïne, Aleksej Pavlenko, was in maart 2015 bij zijn bezoek aan Nederland heel duidelijk: hun pluimveevleesproductie kan voorlopig niet aan de in Europa geldende wettelijke eisen voldoen. Hij gaf aan dat eerst de voedselveiligheid op orde moet komen waarvoor nog veel werk verricht moet worden. Daarna kan men zich pas bekommeren om dierwelzijn. ‚Dit risicovolle pluimveevlees uit de Oekraïne mag wel naar de EU, en dus Nederland, geëxporteerd worden vanwege het accepteren van het vrijhandelsakkoord,’ aldus Hubers. Dat mag op grond van het éénzijdig accepteren van het vrijhandelsakkoord door de EU, dat Nederland heeft onderschreven. In de Oekraïne worden sinds midden vorig jaar geen veterinaire inspecties meer ingevoerd.

Oneerlijke concurrentie
We willen in dialoog met het ministerie van EZ , Buitenlandse Zaken en de banken en openheid van zaken. Voor ons is de logica zoek: in Nederland / EU afkeuren en buiten EU financieren. Dat moeten we niet willen. We zitten midden in een transitie van de vleeskuikenhouderij. Nieuwe concepten worden opgezet waarvan de prijzen zijn gebaseerd op reguliere kip. Het vlees uit Oekraïne is reguliere kip die niet voldoet aan de wettelijke eisen,’ zegt Hubers. Samen met NVP en PLUIMNED beraadt LTO/NOP zich op verdere stappen.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal