PlattelandsPost: Pluimveehouders zitten ongewenst klem

22-09-2015

17 september 2015

De Nederlandse pluimveehouders zitten ongewenst klem tussen lokale politiek en vrije markt, dat stelt de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. De NVP wil op korte termijn duidelijkheid van staatssecretaris Sharon Dijksma over haar toekomstbeeld en –beleid voor de Nederlandse pluimveesector.

Mega-kippenstal

“Met het publiceren van de paper van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo) wordt duidelijk hoe onbelangrijk de Nederlandse pluimveehouders zijn in de ogen van bestuurders en financiers”, dat stelt de NVP. Volgens de NVP is de investering van een half miljard euro aan Europees geld in de vorm van leningen en subsidies in de mega-kippenstal MHP in Oekraïne, een nagel aan de doodskist van de meest verduurzamende dierlijke sector van Nederland. “In Oekraïne wordt door de hervormingsgezinde regering een aantal fiscale en dereguleringsmaatregelen beschikbaar gesteld. Daarnaast is het ondernemersklimaat aantrekkelijker gemaakt door alle overheidsinspecties van bedrijven op te schorten”, stelt de NVP. Ook milieu-inspecties worden, volgens de Somo paper, sinds 2014 niet meer uitgevoerd. “In Nederland neemt de regeldruk alleen maar toe en gelden productiekosten die minimaal 7 tot soms wel 15 procent hoger zijn dan in andere kip- en eierenproducerende landen, door bovenwettelijke maatregelen.”

Pluimveerechten

In Nederland gelden pluimvee(productie-)rechten die per januari 2015 zouden worden opgeheven als de pluimveehouders het mestprobleem zouden oplossen, stelt de NVP. “De sector heeft alles in het werk gesteld om haar deel van de afspraak na te leven, maar de pluimveerechten bleven in Nederland en in Oekraïne mogen onbeperkt pluimveevlees en eieren onder andere productievoorwaarden worden geproduceerd en geëxporteerd naar Europa.  Nederlandse pluimveehouders hebben geïnvesteerd in moderne duurzame stallen, die het welzijn van de dieren, mens, omwonenden en natuur ten goede komen”, stelt de NVP. Volgens de NVP wordt daarbij de mest voor 93 procent verwerkt of geëxporteerd. “Maar deze duurzame stallen kunnen niet optimaal worden benut, omdat pluimveerechten inmiddels voor 13 euro per eenheid worden verhandeld”, stelt de NVP. Volgens de NVP is er in de gehele dierlijke sector onduidelijkheid over de toekomst, daarom worden veel pluimveerechten opgekocht of vastgehouden.

TTIP

“Voor de Nederlandse pluimveehouders gelden andere regels dan in werelddelen waar de EU een associatie- of vrijhandelsverdrag (zoals TTIP) mee wil sluiten. Daarentegen is het niveau van voedselveiligheid, diergezondheid en daarmee ook volksgezondheid nergens zo hoog als in Nederland. Maar deze wezenlijke dierhouderij-aspecten lijken in de vrijhandelsdiscussies niet of nauwelijks een rol te spelen”, aldus de NVP.

 
 

Inloggen op de ledenportal