Pluimveeweb: ‘Leer leven met vogelgriep’

23-09-2015

woensdag 23 september 2015
Vogelgriep vormt een onvoorspelbare dreiging voor de pluimveehouderij en voor de mens. De ziekte uitroeien is echter onbegonnen werk; vaccineren slechts een tijdelijke noodmaatregel. Het CVI Wageningen UR denkt daarom aan een waarschuwingssysteem om de risico’s zo in te dammen dat zowel de consument als de pluimveehouder ermee kan leven.

Dat zegt dierenarts Ruth Bouwstra van het CVI in Wageningen World het kwartaalblad voor relaties en afgestudeerden van de Wageningen Universiteit. 

„Het voorkomen van de ziekte in Nederland is een illusie”, denkt Bouwstra. „Er is een permanent reservoir van vogelgriepvirussen in watervogels, bleek onder meer uit het onderzoeksproject na de grootschalige uitbraak in 2003.”

Betere monitoring wereldwijd 
„Wereldwijd moeten we werken aan betere monitoring welke virussen waar circuleren bij wilde vogelpopulaties. Die informatie zou ik graag koppelen aan een alarmsysteem dat aangeeft: als de wind in Siberie zo en zo waait of als het dagenlang erg koud is geweest, dan is de verwachting dat de eenden deze kant op komen.”

„Dan kunnen we anticiperen op wat er komt en wanneer. Bijvoorbeeld door tijdelijk de kippen binnen te houden en extra controles uit te voeren, zeker als het gaat om een virus als H5N1, dat op mensen overdraagbaar is.”

Striktere hygiënemaatregelen 
Volgens Bouwstra moeten we een modus zien te vinden waarbij we een mate van risico lopen dat voor verschillende groepen acceptabel is. Pluimveehouders willen best nog striktere hygiënemaatregelen in acht nemen, denkt Bouwstra.

 „Maar dat moet wel werkbaar blijven. Niet iedereen wil tien keer douchen en twintig keer omkleden per dag. En er moet een behoorlijk economisch perspectief zijn om te blijven boeren.” Aan de andere kant moeten ze misschien water bij de wijn doen ten faveure van de consument. 

„Het risico op besmetting is flink te verminderen door kippen binnen te houden, maar dat staat haaks op de wens van de consument die wil dat productiedieren buiten lopen omdat ze dan meer natuurlijk gedrag vertonen. Daar moeten we in afweging in zien te vinden. Daar is meer voor nodig dan alleen veterinaire kennis”, zegt Bouwstra. 

Klik hier om het complete artikel uit het magazine Wageningen World van september 2015 te lezen. 

Tekst:Wageningen World & Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal