Pluimveeweb: ‘Leghennenhouders in VS verdienen 1 tot 2 miljoen per dag’

02-10-2015

vrijdag 2 oktober 2015
Door de vogelgriepuitbraken zijn de eierprijzen in de Verenigde Staten op dit moment skyhigh. Daardoor verdienen grote Amerikaanse leghennenhouders 1 tot 2 miljoen per dag. Dat is een bedreiging voor de Nederlandse leghennenhouderij omdat die bedrijven straks zoveel eigen vermogen hebben dat ze onaantastbaar zijn.

Dat zei NOP-voorzitter Eric Hubers donderdag 1 oktober tijdens het legpluimvee symposium van de Heus in Arnhem. Door de vogelgriep uitbraken zijn er in de VS ruim 32 miljoen hennen geruimd, de uitbraken zorgden voor enorm veel schade op de getroffen bedrijven. 

„Bedrijven die niet getroffen zijn door het virus profiteren nu echter van de extreem hoge eierprijzen doordat ze erg veel verdienen”, zegt Hubers. De NOP-voorzitter was vorige week op een internationaal pluimveecongres waar werd gesproken over onder meer de vogelgriep uitbraken in de VS. 

Te weinig ruimingscapaciteit
Op het interantionale pluimveecongres werd ook gesproken over de fouten die de Amerikanen maakten. „De ruimingscapaciteit was met maximaal 200.000 dieren per dag veel te laag”, vertelt Hubers. 

In de VS werd onder andere een leghennenbedrijf met 5,5 miljoen dieren getroffen door het virus en één met een miljoen dieren. Het ruimen op die grote bedrijven duurde veel te lang. De Amerikanen kregen daardoor geen grip op het virus dat telkens weer op andere pluimveebedrijven opdook. 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal