Pluimveeweb: Duitsland verbiedt kooihuisvesting leghennen in 2025

06-10-2015

Kooihuisvesting en koloniehuisvesting (ook wel klein-volière huisvesting genoemd) van leghennen wordt in Duitsland in 2025 verboden. Alleen in noodgevallen krijgen leghennenhouders uitstel tot uiterlijk 2028. Bovendien worden per direct geen vergunningen meer verstrekt voor nieuwbouwplannen van kooistallen.

Dat hebben de ministers van Landbouw van de Duitse deelstaten afgelopen vrijdag 2 oktober tijdens een bijeenkomst in de Duitse stad Fulda besloten, melden diverse Duitse media. Over het kooihuisvestingsverbod was jarenlangs onenigheid tussen de landbouwministers van de diverse deelstaten.

Met name de ministers van de groene partijen in Rijnland-Palts en Nedersaksen, Ulrike Höfken en Christian Meyer, waren blij. De twee ministers dienden tijdens de bijeenkomst een gezamenlijk verzoek in om een einde te maken aan de kooien in 2023 met een zogenaamde hardheidsclausule overgangsperiode van twee jaar. Deze zal door de meeste Deelstaten worden gebruikt, waardoor het kooiverbod in  2025 in werking zal treden.

„We hadden graag sneller een verbod gehad. Maar omdat het verbod door de federale overheid aanvankelijk pas in 2035 was gepland, is het een groot succes voor alle groene ministers van landbouw dat het verbod nu eerder in werking treedt. Dit zou niet mogelijk zijn geweest zonder de druk van dierenbeschermingsverenigingen”, legden Meyer en Höfken uit. Volgens beide wordt het houden van leghennen in kooien maatschappelijk niet meer geaccepteerd.

Leghennenhouders zitten met kosten

De woordvoerder van de CDU-fractie in Nedersaksen, Helmut Dammann-Tamke is kritisch op de groene ministers van landbouw. Hij zegt dat de politiek het vertrouwen van de boeren verliest vanwege het plotselinge kooiverbod.

„Boeren hebben geïnvesteerd in stallen in de veronderstelling dat ze hun stalinrichting een langere periode kunnen gebruiken en zitten nu met de kosten”, bekritiseert Dammann-Tamke de groene minsiters. De laatste gebouwde kooistallen hebben slechts een looptijd van 13 jaar. Dat is volgens Dammann-Tamke te kort voor de afschrijving van de investering.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal