Pluimveeweb: 'Draag bij aan eierpromotie'

07-10-2015

woensdag 7 oktober 2015
Meer Nederlandse leghennenhouders en eierhandelaren moeten een financiële bijdrage geven aan de stichting Blij met een Ei, dat de promotie van eieren in Nederland verzorgt.

Dat zei Blij met een Ei voorzitter Alex Janssen dinsdag 6 oktober tijdens de Pluimvee Relatiedag van LTO/NOP en vakblad Pluimveehouderij in Barneveld. „Slechts 150 van de bijna 1.000 leghennenhouders in Nederland zijn lid en maar 6 eierhandelaren”, vertelde Janssen. 

De voorzitter noemde dit zeer betreurenswaardig en roept leghennenhouders en bedrijven uit de periferie op om lid te worden. Deelname kost een leghennenhouder 200 euro per jaar. Bedrijven uit de periferie kunnen kiezen uit een gouden, zilveren of bronzen sponsorpakket dat jaarlijks respectievelijk 1.500 1.000 of 500 euro kost. 

Ook valt het Janssen op dat er vooral veel leghennenhouders uit het Zuiden van Nederland lid zijn en weinig buiten de grote rivieren. Hij vroeg zich af hoe dit kan. „In kleine Limburgse dorpje Ysselsteyn hangen nu veel vlaggen van Blij met een Ei maar die zouden ook hier in Barneveld moeten hangen omdat Barneveld zich profileert als de pluimveegemeente van Nederland”, prikkelde Janssen de bezoekers.

Promotie werkt
Door middel van promotie wil Blij met een Ei de eierconsumptie in Nederland laten stijgen. Deze ligt volgens Janssen nu al jaren rond de 195 eieren per persoon. Dit is inclusief verwerkte eieren. In de Verenigde Staten ligt de eierconsumptie gemiddeld op 250 eieren per persoon en in Korea en  Japan zelfs op 350. 

„En in Japan wonen nu net de meeste honderdjarigen”, hield Janssen de zaal voor. „Dat soort berichtjes zet ik op Facebook of Twitter ik en dat zouden we allemaal moeten doen.” De voorzitter roemde de mmmEggies die daarin een voortrekkersrol vervullen. 

„In Canada is de eierconsumptie in vijf jaar tijd met 34 procent gestegen en in de VS in één jaar met 15 procent”, noemde Janssen voorbeelden van landen waar eierpromotie werkt. „In Denemarken is veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van eieren en daar is de consumptie in negen jaar tijd met 34 eieren per persoon gestegen. En in Duitsland steeg de consumptie met 22 eieren per persoon in zeven jaar.”

Eierconsumptie moet omhoog
De voorzitter gaf toe dat er in landen zoals de VS en Canada meer budget is voor eierpromotie. Maar hij vindt dat de Nederlandse legsector ook meer geld moet steken in de promotie van het ei. Hij verwacht dat de eierconsumptie in Nederland dan zal stijgen. „Uiteindelijk profiteren we allemaal van eierpromotie, dus draag daar dan allemaal een steentje aan bij”, zei Janssen. 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal