Pluimveeweb: ‘5 positieve berichten nodig om 1 negatieve teniet te doen’

07-10-2015

woensdag 7 oktober 2015
Er zijn vijf positieve berichten nodig om één negatief bericht in de media over een sector of product teniet te doen, anders verslechtert het imago van de sector.

Dat blijkt uit Vlaams onderzoek, zei hoogleraar Wim Verbeke van de Universiteit Gent dinsdag 6 oktober tijdens de Pluimvee Relatiedag van LTO/NOP en vakblad Pluimveehouderij in Barneveld. 

„Het negatieve nieuws blijft bij burgers beter hangen dan het positieve. Er wordt ook meer geloof aan gehecht en het komt gratis. Maar als mensen uit de sector goed nieuws over hun sector naar buiten brengen dan wordt dat soms als minder geloofwaardig gezien”, zegt Verbeke. „Het is beter dat een onafhankelijke partij positief nieuws van een sector naar buiten brengt.”

Blijf positief nieuws communiceren 
In Vlaanderen is er in 2006 en 2007 onderzoek gedaan onder 450 burgers naar het imago in de veehouderij, met name over dierenwelzijn. Daaruit kwam dat ondanks de inspanningen van de veehouderij het imago niet beter is geworden.  

„Dat komt omdat met name in de intensieve veehouderij te weinig naar buiten gecommuniceerd wordt. Vertel burgers met welke goede dingen je bezig bent”, gaf de hoogleraar de aanwezige pluimveehouders mee. Dat kan in de traditionele media maar ook via social media zoals Facebook en Twitter. 

„Er is een hele grote groep burgers die niet positief of negatief is over de veehouderij en die groep, die slapende reus kun je door te communiceren bereiken. Doe dat dan! Anders verslechtert je imago omdat andere partijen negatieve informatie over de veehouderij naar buiten brengen”, adviseert Verbeke de pluimveehouders.  

Imago beter dan varkens- of rundvlees
Uit het onderzoek in 2006 en 2007 kwam naar voren dat Vlaamse burgers denken dat het dierenwelzijn het slechts is bij leghennen gevolgd door vleeskuikens. Het viel op dat varkens en rundvee beter scoren qua perceptie van dierenwelzijn. 

Het imago van kippenvlees is beter dan van varkens- en rundvlees omdat kippenvlees op andere aspecten zoals smaak en gezondheid beter scoorde. „Uit het onderzoek in 2006 en 2007 kwam naar voren dat pluimveevlees niet slecht scoort maar dat burgers zich zorgen maken over dierenwelzijn en mogelijke residuen of schadelijke stoffen in het vlees”, zegt de hoogleraar. 

Meer betalen voor uitloop
Uit een Vlaams onderzoek uit 2012 blijkt dat Vlaamse burgers 54 procent meer willen betalen voor kippenvlees met uitloop. Dat percentage is gebaseerd op de gemiddelde prijs van gewone kipfilet  in België in 2012 van 9,49 euro per kilo. 

Voor het Vlaamse concept Hoeve met uitloop willen consumenten zelfs 62 procent meer betalen en voor volledig vrije uitloop zelfs 78 procent meer. Opvallend was dat consumenten voor biologische kipfilet volgens de EU richtlijnen maar 15 procent meer willen betalen terwijl de eisen strenger zijn als bij uitloop. 

Consument informeren
Dat komt volgens Verbeke omdat de consument onwetend is. „Een consument weet niet precies wat er achter een bepaald product schuilgaat. Het is belangrijk dat de sector de consument goed informeert.” Dat kan door duidelijke informatie op verpakkingen. Al moet er geen overdaad aan informatie op staan. 

Een positief imago opbouwen vergt tijd en inspanning, een negatief imago komt veel sneller, en dat negatief imago geraak je moeilijk terug kwijt. Imago is dus éénzijdig plakkerig. „Een goed imago komt te voet en gaat te paard”, zegt de hoogleraar. Volgens hem moet de sector zonder schroom aan zijn imago blijven werken door naar buiten te communiceren. Als er verbeteringen zijn, dan mag dat ook gezegd worden.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal